BITKA ZA MARIUPOLJ

Zašto je Putin otkazao napad na Azovstal: ‘Pogledajte što javlja ruska propaganda‘

Borci su još uvijek u čeličani, a Kremlj se i dalje drži svoje strategije i uvjerava Ruse kako sve ide po planu

Vladimir Putin, Azovstal i proruski vojnici u Mariupolju

 Afp/Profimedia

Predsjednik Vladimir Putin danas je naredio ruskoj vojsci da odustane od planova za napad na čeličanu Azovstal u ukrajinskome lučkom gradu Mariupolju i rekao da umjesto toga želi da čeličana bude hermetički blokirana.

Putin je to zapovjedio svojem ministru obrane Sergeju Šojguu, koji je prije toga Putinu rekao da je više od 2000 ukrajinskih boraca još uvijek skriveno u golemoj tvornici, koja ima mrežu podzemnih tunela.

"Smatram da je predloženi napad na industrijsku zonu nepotreban", rekao je Putin Šojguu na televizijskom sastanku u Kremlju. "Naređujem vam da ga otkažete". Prema ukrajinskim medijima u podzemnim tunelima skrivaju se i brojni civili.

Putin je rekao da je njegova odluka da ne napada tvornicu Azovstal motivirana željom da zaštiti živote ruskih vojnika.

"Nije potrebno penjati se u ove katakombe i puzati pod zemlju kroz te industrijske objekte", rekao je. "Blokirajte to industrijsko područje tako da muha ne može proći", rekao je.

Putin je također pozvao preostale ukrajinske borce u Azovstalu koji se još nisu predali, rekavši da će se Rusija prema njima odnositi s poštovanjem i da će pružiti medicinsku pomoć ozlijeđenima.

BBC analizira zašto je Putin promijenio svoje planove u Mariupolju?

- Vrlo brzo trebalo bi postati jasno i očito hoće li ruske snage prestati bombardirati tvornicu Azovstal jednostavno prijeći na njezino blokiranje. Ruski predsjednik rekao je kako nema potrebe jurišati na spomenutu čeličanu, no vjerovat ćemo u ono što Vladimir Putin govori kad to zapravo i vidimo - kaže BBC-jev diplomatski dopisnik Paul Adams.

Ruski predsjednik nestrpljivo želi nastaviti ofenzivu na Donbas u istočnoj Ukrajini. Borba za Mariupolj iscrpila je vitalne resurse i prikovala ruske trupe koje su mogle biti upotrebljene za postizanje širih ciljeva.

Azovstal od središta Mariupolja dijeli rijeka Kal'mius i čeličanu bi trebalo moći relativno lako izolirati, ali ako Putin želi biti siguran da "odande ne smije izaći niti jedna muha", morat će ostaviti značajne vojne snage na mjestu.

S obzirom na to da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao kako će prekinuti mirovne pregovore ako posljednji branitelji grada budu ubijeni, moguće je i da Putin i dalje želi održati diplomatski proces "na životu", barem prividno.

A možda iza svega stoji i ekonomski element - jer Azovstal je jedna od najvećih čeličana u Europi pa se Moskva možda nada kako ipak postoji još nešto vrijedno za spašavanje, čak i nakon tjedana užasnog razaranja - smatra Paul Adams.

Jenny Hill, BBC-jeva dopisnica iz Moskve, smatra kako je ruska propagandna mašina iza koje stoji Kremlj i dalje u jakoj formi.

Jer iako se u stvarnosti već danima ništa bitno nije promijenilo - borci su još uvijek u čeličani Azovstal - Kremlj se i dalje drži svoje strategije i uvjerava ruski narod kako sve ide po planu. Državna televizija svaki dan donosi optimistične izvještaje o napretku ruskih trupa i tvrdi kako se napadaju ukrajinski vojni ciljevi te "oslobađaju" gradovi.

- Sergeja Šojgua u posljednje vrijeme nismo puno viđali, što je potaknulo nagađanja kako zbog očite neuspješne invazije više nije u milosti Vladimira Putina. Ali evo, sad se pojavio i svome šefu donio dobre vijesti o padu Mariupolja - kaže Hill.

U ruskom zauzimanju grada, u kojemu je živjelo gotovo pola milijuna stanovnika, ubijeno je više od 20.000 civila, a sam Mariupolj sravnjen je sa zemljom, navodi BBC.

Moskva želi izgladniti branitelje?

I dok Putin otkazivanje juriša na tvornički kompleks Azovstal obrazlaže, neuvjerljivo, željom da se zaštite ljudski životi, prava motivacija Moskve za takav potez je sasvim sigurno drugačija. Čini se da je Kremlj procijenio da njihove snage ne trebaju odmah zauzeti cijeli Mariupolj, već je branitelje Azovstala, i civile koji se s njima skrivaju u bunkerima tog kompleksa, naumio izgladnjeti.

Tako bi Rusi iskoristili možda i najstariju opsadnu taktiku otkad je ratovanja i naprosto pričekali da branitelji ostanu bez svih resursa. Hoće li to rezultirati polaganom predajom ili pokušajem kakvog proboja ili možda čak i bijega nekim, Rusima možda nepoznatim, podzemnim hodnicima koji vode iz Azovstala, zasad nije jasno.

A da se Rusima ne žuri kada je u pitanju napad na Azovstal, smatra i bivši zapovjednik Združenog stožera britanske vojske Sir Richard Barrons koji kaže da bitka za Azovstal zapravo više nije relevantna za kontrolu nad Mariupoljem, njegovom lukom ili cestama koje prolaze kroz grad. Prema njemu napad na postrojenje bio bi za Ruse vrlo težak i teško da bi mogli uspjeti bez velikih ljudskih gubitaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:48