UVOD U ESKALACIJU?

Zašto je Putin proglasio ratno stanje: ‘Kad Kremlj nešto demantira, dogodi se upravo suprotno‘

Putin je u srijedu uveo ratno stanje na područjima koja je Rusija anektirala od Ukrajine prije nekoliko tjedana

Borbe u Ukrajini

 Us Marines Photo/Alamy/Alamy/Profimedia/Us Marines Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Priprema li Vladimir Putin Ruse na uvođenje ratnog stanja i prelazak na ratnu ekonomiju, što od njege već dulje vrijeme zahtijevaju prokremaljski jastrebovi? Naime, Putin je u srijedu 19. listopada uveo ratno stanje na područjima koja je Rusija anektirala od Ukrajine prije nekoliko tjedana - u Donecku, Luhansku, Hersonu i Zaporižji. To je, kako pišu ruski mediji, prvi put od Drugoga svjetskog rata uvedeno u nekom "dijelu" Rusije - iako se, ponovimo, radi o područjima koja je Rusija okupirala i otela Ukrajini i gdje se već gotovo osam mjeseci vodi rat.

Doduše, ratno stanje nije proglašeno na području anektiranog Krima, koji je još 2014. godine nakon fantomskog referenduma priključen Rusiji. Na Krimu je Putin svojim predsjedničkim ukazom proglasio "srednji stupanj pripravnosti", a njime su obuhvaćene i neke istinske ruske regije koje graniče s Ukrajinom ili su u njezinoj blizini, poput Krasnodarskog kraja te Brjanske, Belgorodske, Kurske i Rostovske oblasti.

Na tim je područjima uvedena radna obveza na državnim i važnim infrastrukturnim objektima i institucijama, stavljena je u pripravnost teritorijalna obrana, a i "važni lokalni dužnosnici" su pod posebnim sigurnosnim nadzorom kako ne bi došlo do napada na njih.

Istodobno je Putin u još nekim ruskim regijama uveo razne stupnjeve pripravnosti. Kako piše moskovski list RBK, Središnjem i Južnom federalnom okrugu, koji uključuje i glavni grad Moskvu, uveden je "stupanj povišene pripravnosti". Taj stupanj pripravnosti uveden je čak i u Republici Baškortostan na Uralu, blizu granice s Kazahstanom.

U svim ostalim subjektima Ruske Federacije uveden je tzv. stupanj osnovne ili bazične pripravnosti. Sve to, prema mišljenju nekih analitičara, ukazuje da bi predsjednik Putin, s obzirom na sve lošiju situaciju na bojištu u Ukrajini, pred kraj godine mogao proglasiti ratno stanje i na taj način dodatno eskalirati situaciju.

Isto tako, sve više medija u Rusiji spominje mogućnost zatvaranja granica, pa se nedavno o tome oglasio i Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov koji je odbacio tu mogućnost. No, iz iskustva znamo da čim iz Kremlja nešto demantiraju, uskoro se dogodi upravo suprotno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:48