‘NIJE SLUČAJNOST‘

Zašto je Rusija u samo tri tjedna rata izgubila četiri generala: Stručnjaci objasnili u čemu je stvar

Izvori sa Zapada vjeruju da su toliko blizu vatri kako bi mogli bolje kontrolirati rusku vojsku koju muče logistički problemi

Ukrajinski snajperist, ilustracija

 Newspixs/Alamy/Alamy/Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da je još jedan, do sada četvrti, ruski general poginuo u sukobima Rusa i Ukrajinaca. Zelenski ga nije imenovao, ali je kasnije rečeno da je krajnje desničarska pukovnija Azov kod Mariupolja ubila generala bojnika Olega Mitjaeva. Smrt Mitjaeva navela je mnoge da se pitaju zašto se toliko visoko rangirana ruska vojna lica nalaze toliko blizu fronte. Analitičari vjeruju da oko 20 generala vodi rusku invaziju na Ukrajinu. To bi značilo da je u 21 dan rata smrtno stradala petina ruskih generala na bojištu. Neki stručnjaci drže da se ne radi o slučajnostima već da Ukrajinci ciljano napadaju visokopozicionirane ruske vojne dužnosnike.

"Sumnjam da je ovo nesreća. Jedna pogibija je, ali ovo su ciljani napadi", rekla je za BBC Rita Konaev sa Sveučilišta Georgetown.

Jedan od najužih suradnika ukrajinskog predsjednika Zelenskog rekao je da ukrajinska vojska ima skupinu obavještajaca koja bavi otkrivanjem informacija o ruskim zapovjednicima. "Traže poznate generale, pilote i vođe artiljerijskih grupa", rekao je suradnik Zelenskog za Wall Street Journal. Konaev tvrdi da bi ciljano napadanje visokopozicioniranih ruskih dužnosnika mogla biti ključna komponenta informacijskog rata jer se ukrajinska vojska ipak ne može mjeriti s ruskom, barem ne po broju vojnika i opreme. "Pretpostavimo li da ih ciljano napadaju, takvi napadi podižu moral Ukrajinaca. Mogu reći da pobjeđuju u nečemu. To djeluje inspirativno", dodala je Konaev.

Lako ih nađu

Da bi Ukrajinci ciljano napali ruske časnike, moraju znati gdje se nalaze. Analitičari kažu da Rusi koriste otvorene komunikacijske kanale te informacije koje se preko njih dijele potencijalno mogu otkriti gdje se nalaze mete od velike važnosti. "Ako Rusi s višim časnicima komuniciraju pomoću mobitela ili analognih radija, tada Ukrajinci imaju sve na tanjuru", rekao je za BBC analitičar Konrad Muzyka tvrtka Rochan Consulting. Nakon što je smrti generala bojnika Vitalija Gerasimova, Ukrajina je objavila zvučni zapis razgovora o smrti Gerasimova koji su navodno vodila dva ruska obavještajca. Obavještajci su se jedan drugom žalili da ruska mreža za sigurnu komunikaciju ne radi.

Neobično je da se visoki časnici poput spomenutih nalaze toliko blizu fronte, a izvori sa Zapada vjeruju da su toliko blizu vatri kako bi mogli bolje kontrolirati rusku vojsku koju muče logistički problemi. Ruska vojska tradicionalno ima mnogo visokih časnika koji vode svakodnevne operacije. Premda se to mijenja, moguće je da su generali koji su smrtno stradali upravo zato bili u poziciji da stradaju. "Posljednjih se godina vođe bojni potiče da razmišljaju samostalno i slobodno", rekao je Muzyka. "To je, međutim, uvedeno tek prije tri godine. Moguće je da takav način rada još uvijek nije pustio korijenje."

Okolnosti stradavanja četiri ruska generala nisu poznate, a teško se dolazi do provjerljivih činjenica s terena. Pretpostavljalo se da su poginuli tijekom okršaja na fronti, no Konaev tvrdi da nije nužno da je tako. "Moguće je da su bili u pokretu, da su pregledavali lance opskrbe", rekla je za BBC.

Tko je stradao?

General bojnik Oleg Mitjaev navodno je poginuo kod Mariupolja, a krajnje desničarska pukovnija Azov tvrdi da ga je ubila. Mitjaev je zapovijedao 150. motoriziranom oružanom divizijom koja je bila bazirana u Rostovskoj oblasti te koja je oformljena 2016. godine. Ukrajina tvrdi da je ta divizija stvorena kako bi sudjelovala u sukobima na području istočne Ukrajine koje kontroliraju ruski separatisti. Rusi negiraju da su pripadnici njihovih oružanih snaga tamo ratovali.

Prema tvrdnjama ukrajinskih izvora, general bojnik Andrej Kolešnikov iz 29. armije ubijen je 11. ožujka. Okolnosti njegovog stradavanja nisu poznate. Kolešnikov je treći ruski general koji je poginuo tijekom rata u Ukrajini, a jedan je zapadni dužnosnik ustvrdio da je moguće da se ruska vojska muči s niskim moralom te da su se visokorangirani časnici zbog toga morali približiti fronti.

Prema tvrdnjama Ministarstva obrane Ukrajine, general bojnik Vitalij Gerasimov, načelnik stožera 41. armije, ubijen je 7. ožujka kod Harkiva. Ukrajinska je vojska objavila zvučni zapis razgovora dvojice ruskih obavještajaca u kojem se spominje pogibija Gerasimova. Njih su dvojica rekla i da ruska mreža za sigurnu komunikaciju u Ukrajini više ne funkcionira. Gerasimov je sudjelovao u Drugom čečenskom ratu, ruskim vojnim operacijama u Siriji i ruskoj aneksiji Krima.

Generala bojnika Andreja Šuhovetskog, zamjenika zapovjednika u 41. kombiniranoj armiji, navodno je 3. ožujka ubio snajper. Šuhovetskij je sudjelovao u vojnim operacijama u Siriji i aneksiji Krima. Ruski su mediji izvijestili o njegovom stradavanju, a smrt jednog ruskog generala potvrdio je i sam ruski predsjednik Vladimir Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:07