BURNE REAKCIJE

‘Zašto je ta Ukrajinka postala Miss naše države, kakve ona ima veze s nama? Tako tužan dan!‘

Pobjeda Shiino došla je devet godina nakon što je Ariana Miyamoto postala prva osoba miješane rase koja je osvojila titulu miss Japana

Carolina Shiino

 Carolina Shiino/Instagram

"Bilo je rasnih barijera, a moja borba me se prihvati kao Japanku bila je puna izazova", rekla je uplakana 26-godišnja Carolina Shiino na besprijekornom japanskom kada je u ponedjeljak proglašena za Miss Japana. Shiino je rođena u Ukrajini, a u Japan je doselila kao petogodišnjakinja. Odrasla je u Nagoyji u središnjem dijelu zemlje. Ona je prva naturalizirana Japanka koja je osvojila titulu miss Japana.

Njezina je pobjeda oživjela debatu o japanskom identitetu. Neki su rekli da je njezina pobjeda "proizvod današnjeg vremena" dok su drugi ustvrdili da "ne izgleda onako kako bi miss Japana trebala izgledati".

Pobjeda Shiino došla je devet godina nakon što je Ariana Miyamoto postala prva osoba miješane rase koja je osvojila titulu miss Japana. Kad je Miyamoto, čija je majka Japanka, a otac Afroamerikanac, 2015. pobijedila na natjecanju za miss Japana, bilo je onih koji su se pitali bi li se trebalo osobama miješane rase dopustiti da se natječu za titulu miss Japana.

Činjenica da Shiino nema nikakvih japanskih korijena naljutila je neke korisnike društvenih mreža. "Ova osoba koja je odabrana za miss Japan nije čak ni miješane rase nego je 100 posto Ukrajinka. Razumijem da je lijepa, ali ovo je ‘miss Japana‘. Što je čini Japankom?", napisala je jedna osoba na društvenoj mreži X. "Da je pola Japanka, nema problema. Međutim, etnički gledano ona je nula posto Japanka, a čak nije ni rođena u Japanu", dodao je drugi korisnik. "Mislim da je prirodno da Japanci naljute kada se osobu koja izgleda europski proglasi najljepšom Japankom", nadovezao se treći.

Bilo je i onih koji su se pitali je li sve to politička odluka. "Da je rođena u Rusiji, ne bi pobijedila. Nema šanse. Očito je da politika bila kriterij. Kakav tužan dan za Japan", ustvrdila je jedna osoba. Organizatorica natjecanja za miss Japana Ai Wada rekla je BBC-u da suci stoje iza odluke da je Shiino miss Japana. "Govori i piše na lijepom i pristojnom japanskom", rekla je Wada. "Veća je Japanka od nas", dodala je organizatorica.

Kad je prošle godine dobila japansko državljanstvo, Shiino je na Instagramu rekla da možda ne izgleda kao Japanka, ali da misli kao Japanka jer je tamo odrasla. Nakon što je primila titulu miss Japana, Shiino je rekla da joj se ostvario "san". "Zahvalna sam što me ovo natjecanje prepoznalo kao Japanku", rekla je Shiino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 08:12