ZLOČINI NA GRANICI SAD-a

ZAŠTO MEKSIKO GUBI RAT PROTIV NARKOKARTELA? Zapušteni policajci imaju pancirke pune rupe i jeftine kacige, a metke moraju kupovati sami

 
 Jose Luis Gonzales / Luis Cortes / Stringer / Reuters

Situacija s narkokartelima u Meksiku teško da je ikad bila gora. Nižu se monstruozna, neviđeno brutalna ubojstva, granica sa Sjedinjenim Američkim Državama poprište je rata između vlasti i organiziranih kriminalaca, a posljednji u nizu zločina zgrozio je svijet. Uz cestu na granici je pronađeno devet tijela, članova mormonske obitelji, od kojih su neki bili maloljetni, a stravično su mučeni i naposljetku živi zapaljeni, dok je sedam osoba preživjelo napad.

Nešto ranije, 14,. listopada, članovi narkobandi šokirali su brutalnim ubojstvom čak trinaest pripadnika državne policije.

'Pomozite nam, umiremo'

Čini se kako vlasti u Meksiku nemaju nikakve šanse protiv kartela koji u šaci drže čitavu tu zemlju, a to postaje problem koji zabrinjava i Sjedinjene Američke Države.

Horor 14. listopada u medijima se još detaljno prepričava. Uz cestu se mogu pronaći tragovi nemilosrdne borbe u kojoj je 13 policajaca poginulo, a devet ranjeno. Jedna prostrijeljena lubanja pronađena je tek danima kasnije.

- Bilo je ludo poslati ih tamo. Poslani su na klanje - rekla je jedna stanovnica El Aguaje na zapadu Meksika, gdje se strašno krvoproliće dogodilo.

Upravo činjenica da su ostaci ljudskih tijela i čahure ležali uokolo i 48 sati nakon pokolja svjedoči kako je tamošnja policija odradila očevid - brzo i u panici. Jer, to je tek jedna epizoda ekstremnog nasilja koje vlada Meksikom. Četiri dana kasnije kartelski plaćenici izazvali su kaos u sjevernomeksičkom gradu Culiacanu, u akciji spašavanja zatvorenog "El Chapa", narkolorda Joaquina Guzmana.

Postalo je jasno da državna policija ima manje ljudi i oružja nego vrhunski opremljeni, dobro financirani i zastrašujuće brutalni karteli, piše u analizi britanski Guardian. Pozivaju se na snimku s policijskog radija u kojoj policajci u Michoacanu, okruženi naoružanim kriminalcima, preklinju za pojačanje koje nikada nije stiglo na vrijeme. Došli su tek za sat vremena, kada su mogli samo pokušiti leševe i ranjene

- Požurite, molimo vas, imamo ranjene - kaže jedan od policajaca dok se oko njega čuju rafali iz automatskih pušaka i vapaji smrtno ozlijeđenih kolega.

- Umirem - čuje se muški glas.

Sprega policije i kriminala

Policija Meksika katastrofalno je zapuštena, pa ne čudi da karteli preuzimaju vlast. Jedan službenik otkrio je tako kako su policajci primorani sami kupovati metke za službeno oružje te dijelove uniformi, kacige su im od najjeftinijeg materijala koji nikog ne štiti, a pancirke pune rupa.

S druge strane masakra u Michoacanu bio je, pak, kartel Jalisco New generation (CJNG), brzorastuća kriminalna grupa koja želi zagospodariti lokalnim narkoteritorijem. Mediji ih opisuju kao izuzetno agresivne, dobro financirane te iznimno sjajno opremljene. Pokolj policajaca bio je učinkovita poruka vlastima da ih ostavi na miru.

Problem je i sprega lokalnih policajaca s kriminalom.

- Ako si policajac u ovoj regiji, nema šanse da ćeš raditi svoj posao kako treba. Uvijek ćeš tražiti neku vezu sa svijetom kriminala. To je dio igre - objašnjava Falko Ernst, stariji analitičar u Međunarodnoj kriznoj skupini koja trenutno prati stanje u Michoacanu, piše Guardian. Korupcija u policijskim redovima dijelom je rezultat opravdanog straha policajaca od odmazde kriminalaca ako ih pipnu, dok je dijelom uzrokovana i niskim plaćama organa reda.

Uz to, smatra Ernst, kriza se u regiji produbljuje i zbog politike predsjednika Lopeza Obradora koju analitičar naziva "zagrljaji umjesto metaka".

Obrador, naime, pokušava demilitarizirati policijski pristup kartelima, te je izdao izravne naredbe policajcima da izbjegavaju sukobe s kartelima. Mir će doći, smatra on, kada novi socijalni programi oslobode društvo siromaštva, a "nacija ponovno postaje moralna".

Ujedno, Obrador je formirao i militariziranu nacionalnu gardu koja bi trebala brinuti o provedbi zakona, no ona se dosad više bavila sprječavanjem migranata da odu u SAD nego problematikom narko-lordova.

Za to vrijeme, ističe Guardian, u Meksiku stasa još jedna generacija koja ne može sa sigurnošću reći tko je ovdje uopće "na dobroj strani".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 09:52