PUNO LOŠIH ODLUKA

Zašto Rusi gube toliko tenkova: ‘Njihova vojska je poput boksača koji ima odličan kroše, ali i staklenu bradu‘

Polovicu tenkova koje je Rusija izgubila nije uništio neprijatelj, već su zarobljeni ili napušteni

Uništeni ruski tenk u Kijevu

 Sergei Supinsky/AFP

Procjenjuje se da je Rusija izgubila stotine tenkova u manje od dva mjeseca koliko traje invazija na Ukrajinu. Vojni stručnjaci smatraju da su veliki gubici rezultat naprednog protutenkovskog oružja kojim su zapadne nacije opskrbile Ukrajinu te lošeg načina na koji Rusija upravlja tenkovima.

Ukrajinske oružane snage tvrde da je Rusija izgubila više od 680 tenkova.

U međuvremenu je Oryx, vojni i obavještajni blog koji zbraja ruske vojne gubitke u Ukrajini na temelju fotografija iz ratnog područja, izvijestio da je Rusija izgubila više od 460 tenkova te preko 2000 drugih oklopnih vozila. Prema podacima think tank organizacije Rand Corporation i IISS-a (Međunarodni institut za strateške studije), Rusija je na početku sukoba imala oko 2700 borbenih tenkova.

Projektili iz oklopnog raketnog sustava Javelin mogu se ispaliti tako da projektil eksplodira na vrhu tenka, gdje je oklop najslabiji, tvrdi njihov proizvođač Lockheed Martin.

image

FGM-148 Javelin

Sergey Bobok/AFP

Mnogi ruski tenkovi su opremljeni reaktivnim oklopom koji apsorbira udar projektila. Međutim, raketni sustav Javelin je opremljen s dvije bojeve glave. Jedan raznese reaktivni oklop, a drugi probija šasiju.

Velika Britanija je poslala Ukrajini najmanje 3.600 NLAW projektila. Oni su također dizajnirani da eksplodiraju dok prolaze kroz izloženi vrh kupole tenka.

- Javelin i NLAW su vrlo moćni. Bez njih, situacija u Ukrajini bila bi značajno drugačija, izjavio je Nick Reynolds, istraživač analitičar kopnenog ratovanja na RUSI-ju (Kraljevski institut za ujedinjene službe).

SAD će isporučiti Ukrajini 100 protuoklopnih dronova Switchblade.

image

Switchblade dron

Cover Images/Zuma Press/Profimedia

Poznati su kao 'kamikaze' dronovi, koji mogu lebdjeti iznad mete kilometrima udaljeni od operatera i čekati pravi trenutak za napad.

Ruska vojska djeluje kroz bataljunske taktičke grupe (BTG), samostalne borbene jedinice sastavljene od tenkova, pješaštva i topništva.

Precizan sastav ovih jedinica može varirati, ali općenito se sastoje od velikog broja oklopnih vozila, ali relativno malo pješačkih postrojbi.

- Rusija ima relativno malo vojnika koje može mobilizirati, tako da su BTG-i njihov način stvaranja borbene jedinice s puno udaraca, rekao je Phillips O'Brien, profesor strateških studija pri Sveučilištu St. Andrews.

image

Ruska oklopna vozila u Ukrajini

AFP

- Oni su dizajnirani za napad velike borbene moći. Međutim, imaju vrlo malo zaštite u smislu pješačkog osoblja koje bi ih pratilo i uzvratilo u slučaju napada na kolonu oklopnih vozila. To rusku vojsku čini poput boksača koji ima odličan desni kroše, ali i staklenu bradu, objasnio je.

Profesor O'Brien kaže da nedostatak ruskih zračnih patrola znači da ukrajinski vojnici mogu lako napasti kolone ruskih tenkova iz zasjede.

- Rusija nije dobila zračnu prevlast na početku sukoba. Stoga ne mogu patrolirati nebom i pratiti kretanje ukrajinske vojske. To znači da su ukrajinske trupe uspjele doći na dobre borbene položaje, pripremiti zasjedu i napraviti veliku štetu.

Prema podacima Oryxa, polovica tenkova koje je Rusija izgubila nije uništena ili oštećena od strane neprijatelja, već su zarobljena ili napuštena. Stručnjaci to pripisuju logističkim neuspjesima i nesposobnosti ruskih vojnika.

- Vidjeli ste fotografije ruskih tenkova koje vuku ukrajinski tratori, rekao je prof O'Brien.

- Neki od tih tenkova su napušteni jer su ostali bez goriva. To je logistički neuspjeh. Neki su zapeli u proljetnom blatu, jer je vrhovno zapovjedništvo pokrenulo invaziju u krivo doba godine.

image

Ruski tenkovi u Ukrajini

AFP

- Ruske kopnene snage sastavljene su od puno ročnika i novaka. U svjetskim okvirima, to ih čini borbenim snagama niske do srednje kvalitete, naglašava Reynolds iz RUSI-ja.

- Mnogi tenkovi su napušteni zbog lošeg i neiskusnog upravljanja. Neki su skliznuli s mostova. Drugi su se zabili u jarke. Ruske trupe nemaju sposobnost upravljanja vojnom opremom, rekao je.

- Događalo se često i da vojnici jednostavno napuste vozila i pobjegnu. Izostala je i volja za borbom.

Ukrajinska vlada je čak izdala upute o tome kako bi građani trebali reagirati ako naiđu na napuštena vojna vozila. Svatko tko bi pronašao takav 'trofej' oslobođen je plaćanja porez, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:35