CAREV MONOLOG

ZAŠTO SE JAPANSKI CAR NIJE PROTIVIO ULASKU U DRUGI SVJETSKI RAT 'Da sam stavio veto na tu odluku izbio bi građanski rat i Japan bi bio uništen'

Atomska bomba bačena na Nagasaki i car Hirohito u krugu
 Profimedia, United Archives / Newscom

Japanski car Hirohito nije uložio veto na odluku svojih savjetnika da proglase rat Sjedinjenim Državama 1941. jer je strahovao da će izazvati unutarnji sukob koji bi uništio njegovu zemlju, navodi se u bilješkama koje je diktirao svom savjetniku.

Rukom pisani dokumenti, koji se sastoje od dvije uvezene bilježnice, bit će ponuđeni u srijedu na aukciji u New Yorku. Oni bacaju svjetlo na ulogu Japana u Drugom svjetskom ratu budući da su u njima zabilježeni događaji koji datiraju iz '20-ih godina, kao što je odluka Hirohita da se ne protivi odlukama vlade, čak i ako se s njima ne slaže.

"On je shvatio da ako želi biti na vlasti, da mora učiniti ono što oni žele", rekao je za Reuters Tom Lamb, šef odjela za knjige i rukopise aukcijske kuće Bonhams.

"I to je zanimljivo budući da su se kasnih '30-ih godina i '40-ih godina donosile vojne odluke koje on nije mogao osporiti", kazao je Lamb.

Aukcijska kuća je procijenila vrijednost tih bilješki, koje je napisao prevoditelj i carev savjetnik Terasaki Hiddenari 1946., na 100.000 do 150.000 američkih dolara.

Na kraju bilješki car zaključuje da je tada stavio veto na odluku o odlasku u rat, da bi to rezultiralo građanskim ratom koji bi bio još gori te da bi "Japan bio uništen", objavila je aukcijska kuća na svojim internetskim stranicama.

Poznate na japanskom kao "Dokuhakuroku" ili "Carev monolog", ove bilješke mogle bi ponuditi uvid u ulogu cara za vrijeme rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:24