DIO RUSKOG PLANA

Zašto se Ukrajinci i Rusi bore za Černobil? Vojni analitičar sve je objasnio

Černobil nema nikakvu vojnu važnost, ali je na najkraćoj ruti od Bjelorusije do Kijeva, potvrdio je bivši načelnik američkog združenog stožera Jack Keane

Pogled na nuklearnu elektranu

 Genya Savilov

Ruske i ukrajinske snage borile su se u četvrtak za kontrolu nad Černobilom, još uvijek radioaktivnim mjestom najveće nuklearne katastrofe u povijesti.

"Naši branitelji daju živote kako se ne bi ponovila tragedija iz 1986", kazao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Ali zašto bi netko želio nefunkcionalnu nuklearnu elektranu okruženu kilometrima radioaktivne zemlje.

Odgovor je geografski: Černobil se nalazi na najkraćem pravcu od Bjelorusije do Kijeva i zato je uz logičnu liniju napada ruskih snaga.

Zauzimanjem Černobila, kažu zapadni analitičari, Rusija se jednostavno koristi najkraćim pravcem za dolazak do ukrajinskog glavnog grada.

"To je najkraći put od točke A do točke B", rekao je analitičar James Acton.

"Černobil nema nikakvu vojnu važnost", ali je na najkraćoj ruti od Bjelorusije do Kijeva, potvrdio je bivši načelnik američkog združenog stožera Jack Keane.

Ako žele zauzeti Kijev, Černobil je dio plana, dodao je.

Viši ukrajinski dužnosnik rekao je u četvrtak navečer da je Černobil, 110 kilometara sjeverno od Kijeva, pod ruskom kontrolom, ali američki izvori to nisu mogli potvrditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 13:26