MASAKR U PEŠAVARU

ZAŠTO SMO POKLALI DJECU U RAZREDIMA Talibani ponudili gnjusno objašnjenje krvavog pira

Pokret pakistanskih talibana objavio je zašto je u Pešavaru počinio nezapamćeni masakr
 AFP PHOTO/ A MAJEED / AFP PHOTO/ A MAJEED

PEŠAVAR - Pakistanski talibani objavili su u utorak da su napali školu koju pohađaju djeca vojnika u Pešavaru, a u napadu je, prema najnovijim informacijama, palo više od 140 žrtava, kako bi vojska "osjetila patnju gubitka voljene osobe" koju njihovi borci proživljavaju kada ih bombardira vojska.

MASAKR U ŠKOLI, 130 MRTVIH! Ubijali djecu u učionicama, neka se spasila skrivajući se ispod leševa

Pokret pakistanskih talibana (TTP) objavio je da je napad izveo kao odmazdu za operaciju "Zarb-e-Azb" pokrenutu u lipnju protiv njih i njihovih saveznika bliskih Al Kaidi u Sjevernom Vaziristanu, plemenskoj zoni na sjeverozapadu blizu granice s Afganistanom.

Skupina oružanih islamističkih frakcija, TTP je formiran 2007. godine.

Pokret je vladi i vojsci objavio "sveti rat" i obećao oštar odgovor na tu ofenzivu koja još traje i u kojoj je dosad, prema podacima pakistanske vojske, ubijeno više od 1.600 pobunjeničkih boraca.

"Borbeni zrakoplovi tuku naše javne zgrade, naše žene i djecu i tisuće naših boraca, (vojska) uhićuje članove njihovih obitelji i njima bliske ljude. Neprestance smo tražili da prekinu", izjavio je glasnogovornik TTP-a Muhamad Hurasani.

Zbog nepopustljivosti vojske "bili smo prisiljeni" pokrenuti taj napad, rekao je u telefonskoj izjavi.

"Proveli smo istragu i doznali da su djeca nekoliko visokih vojnih dužnosnika učenici te škole", rekao je.

"Želimo da prožive patnju, da vide koliko je užasno doživjeti da ti ubiju voljenu osobu. Njihove obitelji morat će oplakivati svoje mrtve kao što smo mi činili", rekao je.

TTP je objavio i da je uzeo taoce u napadu na školu i opetovao je poziv vojsci da prekine operacije u Vaziristanu i u plemenskoj zoni Hiber, koja je također zadnjih mjeseci meta zračnih napada pakistanske vojske.

SAD i UN osudili napad

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kao i američki predsjednik Barack Obama osudili su u utorak napad pakistanskih talibana na školu u kojem je poginula 141 osoba, među kojima 132 djece.

"Okrutno i podlo je napadati djecu bez zaštite dok uče", izjavio je Ban prije početka sastanka Vijeća sigurnosti.

"Osuđujem taj napad na najoštriji mogući način. Nikakav razlog ne može opravdati takvu brutalnost", naglasio je, dodajući da bi škole trebale biti mjesta na kojima se uči u sigurnosti. "Svako dijete ima pravo na obrazovanje a njegov odlazak u školu ne bi trebao predstavljati čin hrabrosti".

Obama je također osudio "jeziv" i "okrutan" talibanski napad na školu u Pešavaru.

"Ciljajući učenike i nastavnike u tom okrutnom napadu, teroristi su ponovno pokazali svoju izopačenost", rekao je Obama, ističući angažman SAD-a na strani pakistanske vlade "radi borbe protiv terorizma i ekstremizma" te unapređenja mira i stabilnosti u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:57