STIŽE POJAČANJE

Zašto su američki Bradleyji ono što Ukrajini treba: ‘Pomoći će im za ofenzive, a tu su i projektili...‘

‘Nadam se da će u Ukrajinu nakon Bradleyja stići i glavni zapadni borbeni tenkovi koje ukrajinske vlasti već mjesecima traže.‘

Oklopno vozilo Bradley

 Remko de Waal/ANP/AFP

Otprilike 50 oklopnih borbenih vozila Bradley koje će Sjedinjene Američke Države poslati Kijevu ukrajinskim će snagama dati nove ofenzivne mogućnosti, piše magazin Time.

"Osnovna misija borbenih vozila je prevažanje vojnika na sigurno mjesto kako bi se potom mogli kretati po ratištu. Kada zauzmu pozicije, vozilo se potom samo može maknuti na sigurno", rekao je za časopis Time Ian Williams, zamjenik voditelja Projekta raketne obrane pri Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), trustu mozgova iz Washingtona u SAD-u. "Dolazak na ratište za pješadiju je često najopasniji dio sukoba."

Sigurnost trupa bit će jako važna jer rat u Ukrajini ulazi u pozicijsku fazu tijekom koje će obje strane teško ostvariti velike dobitke. "Bradleyji Ukrajini mogu pomoći da realizira ofenzive na bojišnici koja je uglavnom ravna i otvorena", dodao je Williams.

"Bradley je učinkovito oklopno vozilo za prijevoz ljudi koje može savladati zahtjevan teren koje vozila bez gusjenica jednostavno ne mogu", rekao je George Barros, stručnjak za Rusiju i Ukrajinu Instituta za proučavanje rata. "Pomaže pri sigurnom prevažanju vojnika kako bi se isti mogli sukobiti sa svojim neprijateljima."

image

Oklopno vozilo Bradley

Remko de Waal/ANP/AFP

Bradley je naoružan strojnicom kalibra 25 milimetara te protutenkovskim projektilima. "Dovoljno je moćan probije snažan oklop, ne samo onaj lagani već i tenkovski", rekao je Mark F. Cancian, umirovljeni pripadnik američkih marinaca te viši savjetnik u CSIS-u.

Williams kaže da bi Bradleyjevi protutenkovski projektili mogli biti posebno učinkoviti jer mogu uništiti ruske tenkove, a zato je imaju veći domet od nekih od njih.

Bradleyji su opremljeni i sofisticiranim napravama koje mogu omogućavaju da lakše "vidi" noću, izračuna udaljenost do mete ili neke druge točke te upravlja svojim oružjem. Bradleyji se mogu koristiti i kao izviđačka vozila.

"Ukrajini treba više mehanizacije kako bi nastavila s inicijativom koju su joj dale kontraofenzive u Harkivu i Hersonu", rekao je Barros. "Nadam se da će u Ukrajinu nakon Bradleyja stići i glavni zapadni borbeni tenkovi koje ukrajinske vlasti već mjesecima traže."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:16