DEŠIFRIRANJE PEKINGA

Zašto Xi ne dolazi na summit najmoćnijih zemalja? Kolaju glasine, jedna je prilično intrigantna

Pitanje je kako će se formulirati završni dokument i što će on, između redaka, uspjeti poručiti

Xi Jinping

 Yin Bogu/Xinhua News/Profimedia/Yin Bogu/xinhua News/profimedia

Dugo već nisam počeo tekst sličnom vijesti: španjolski premijer Pedro Sánchez neće doći na summit G20 u New Delhi jer je pozitivan na covid-19. Loš razvoj jer je Madrid pozvan da bude poseban gost. Vjerojatno mu nije pretjerano žao jer kod kuće teku osjetljivi pregovori o formiranju vlade s prevrtljivim Kataloncima.

Tko će doći, a tko neće, važna je tema ovogodišnjeg sastanka na vrhu 19 najvećih svjetskih ekonomija i EU koje čine dvije trećine svjetske populacije i 85 posto globalnog BDP-a. Od ovog summita i Afrička unija bit će stalnom članicom. Ruski predsjednik Vladimir Putin, globalni izopćenik, nije došao ni prošle godine u Indoneziju pa ga ni ove nismo očekivali.

Iznenadio je sve kineski direktor svemira Xi Jinping koji je, nakon što je pohodio summit BRICS-a u Republici Južnoj Africi, odlučio ne doći u Indiju. Šalje premijera, Li Qianga, osobu od njegova povjerenja, ali svima je jasno da bez cara nema dogovora. Američko je izaslanstvo unaprijed objavilo da se predsjednik Joe Biden s njim neće sastati.

Svjetski se mediji zabavljaju teorijama, da, možda i zavjere o razlozima zbog kojih je Xi odlučio ne doći. Indija može biti razlog jer tako narušava globalni dojam uspješnosti predsjedanja vlade premijera Narendre Modija.

Svojatanje akvatorija

New Delhi je oštro prosvjedovao prije nekoliko dana jer je Narodna Republika Kina objavila zemljovid kojim svojata akvatorij Južnog kineskog mora i teritorij na Himalaji oko kojeg postoji spor s Indijom. Neki će čak ići tako daleko pa reći da tako daje podršku svojem savezniku Putinu. Spekulira se da je to zato što će malo državnika doći na njegov summit u povodu desete obljetnice lansiranja strategijskog projekta Pojas i put u listopadu. Realnima se čine spekulacije o pokušaju da izbjegne pitanja o koracima kojima vlada kani stabilizirati kinesku ekonomiju i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Želi društvo Juga

Objava kineske vlade da će, dok traje summit, predsjednik Zambije Hakainde Hichilema posjetiti Xija, daje prostora razmišljanju da šef Kineske komunističke partije ne želi društvo izvan zajednice globalnog juga. Karishma Vaswani, kolumnist Bloomberga, upozorava da ćemo zbog Xijeve odsutnosti "malo manje razumjeti Kinu i morati se oslanjati na karte Beijinga/Pekinga da bismo saznali kako Kina vidi svijet.

To čini angažman mnogo težim, u vrijeme kada nam je potrebniji više nego ikada." Zanimljivo je da je vlada u Beijingu u četvrtak objavila da proširuje zabranu korištenja iPhonea zaposlenicima vlade, zbog čega su dionice Applea odmah pale gotovo 3 posto - ukupni je gubitak tržišne kapitalizacije, dosad, 190 milijardi dolara.

Jednako je važno i pitanje završnog dokumenta. Prije nešto manje od godinu dana, na summitu u Indoneziji, vlada Jakarte je uspjela ispregovarati zajedničko stajalište u kojem je, diplomatskim jezikom, osuđena agresija na Ukrajinu uz izuzeća nekih članica koje se nisu imenovale. Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, rekao je da će Rusija blokirati konačnu deklaraciju s ovomjesečnog summita G20 ako ne bude odražavala stajalište Moskve o Ukrajini i drugim krizama. Šef ruske diplomacije prije dolaska je optužio Zapad zbog podrivanja međunarodnih institucija nametanjem vlastitog dnevnog reda.

Lavrov je predložio da predsjedništvo G20 objavi neobvezujuće priopćenje ako se na sastanku G20 ne uspije postići konsenzus. "Druga opcija je da se usvoji dokument koji se fokusira na konkretne odluke u sferi nadležnosti G20, a za ostalo neka svatko istupa u svoje ime", rekao je Lavrov. G20 je osnovan u doba globalne financijske krize kako bi koordinirao napore u borbi protiv teškoća i nije se, do prošle godine, uključivao u geopolitičke rasprave. Važna digresija: Rahul Gandhi, lider indijske opozicije, rekao je, kako prenosi Hindustan Times, da dijeli stavove vlade prema Rusiji i Ukrajini.

Novo normalno

Europa se mora suočiti s novim normalnim, piše Henry Foy u The Financial Timesu. Teme od osobitog interesa Europi, koordinirani pristup globalnom zagrijavaju i načelni stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, domena su najvećeg razilaženja stavova sudionica. Pregovarači ne gledaju jednako na postupno smanjenje upotrebe fosilnih goriva, povećanje ciljeva obnovljive energije i smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Interes je izazvala američka ministrica Janet Yellen, koja se s Ginom Raimondo, ministricom trgovine, nadmeće za položaj najmoćnije žene administracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:39