ASTRONOMI UPOZORAVAJU

Zastrašujuća budućnost Zemlje: ‘Naš planet mogao bi postati nenastanjiv pakao. Prvo će ispariti oceani‘

Novu studiju napravili su astronomi sa Sveučilišta u Ženevi zajedno s francuskim CNRS laboratorijima u Parizu i Bordeauxu

Zemlja, Venera, ilustrativna fotografija

 Profimedia/

Nova je studija pružila zastrašujuć uvid u budućnost našeg planeta i ona ne izgleda lijepo. Naime, istraživači su simulirali efekt staklenika, dramatičnu eskalaciju temperatura na našem planetu.

Zabrinjavajuće je da bi Zemlja uskoro mogla postati ‘nenastanjiv pakao‘, poput susjednog planeta Venere, piše Daily mail.

A to neće biti tako daleko u budućnosti jer znanstvenici predviđaju da bi efekt staklenika na Zemlji mogao biti za nekoliko stotina godina ili čak i prije.

Novu studiju napravili su astronomi sa Sveučilišta u Ženevi zajedno s francuskim CNRS laboratorijima u Parizu i Bordeauxu.

Nekoliko je scenarija koji bi trebali objasniti razliku između Zemlje i Venere.

Venera je poznata kao Zemljin ‘zli blizanac‘ jer je također stjenovita i otprilike iste veličine, no prosječna površinska temperatura joj je nevjerojatnih 465°C.

Zahvaljujući svojoj gustoj atmosferi Venera je čak toplija od planeta Merkura, iako on kruži bliže Suncu. Ta stjenovita kugla nije samo negostoljubiva, već je i sterilna, s dovoljno vrućom površinom da otapa olovo i otrovne oblake sumporne kiseline.

Čak i sa Zemlje, Venera je najsjajnija na noćnom nebu osim Mjeseca, a može se raspoznati po blago žućkastoj nijansi.

Tako djeluje kao vidljivo upozorenje Zemljanima što se može dogoditi njihovom planetu.

Iako su plinovi kao ugljikov dioksid i metan poznati po uzrokovanju globalnog zatopljenja, autori studije kažu da bi vodena para doista mogla potaknuti efekt staklenika na Zemlji. Svijet se već zagrijava zbog emisije ugljičnog dioksida i metana, a to rezultira povećanjem vodene pare u atmosferi zbog isparavanja oceana.

Iako mnogi to ne znaju, vodena para je prirodni staklenički plin.

Vodena para sprečava da se sunčevo zračenje koje apsorbira Zemlja ponovno odašilje prema praznini svemira jer zadržava toplinu poput deke.

Efekt staklenika dodatno povećava isparavanje oceana, a zauzvrat dodatno potiče količinu vodene pare u atmosferi. Takva katastrofalna spirala brzo eskalira.

- Postoji kritični prag za količinu vodene pare, iznad kojeg se planet više ne može ohladiti, rekao je glavni autor studije, Guillaume Chaverot s UNIGE-a i dodao:

- Tako je dok oceani na kraju potpuno ne ispare i temperatura ne dosegne nekoliko stotina stupnjeva.

S novim klimatskim modelima, znanstvenici su izračunali da bi vrlo mali porast sunčevog zračenja doveo do povećanja globalne temperature Zemlje od samo nekoliko desetaka stupnjeva. To bi bilo dovoljno da pokrene nepovratni proces na Zemlji i učini naš planet negostoljubivim poput Venere.

Istraživači su opisali trodijelni proces za koji kažu da je primjenjiv na bilo koji planet s oceanima, čak i za one izvan našeg sunčevog sustava, piše Daily mail.

Prvo, postoji faza isparavanja oceana, koja obogaćuje atmosferu vodenom parom. Drugo, kada je ocean u potpunosti ispario, postoji ‘suha prijelazna faza‘ tijekom koje površinska temperatura dramatično raste. I treće, evolucija završava vrućim i stabilnim stanjem u kakvom se Venera nalazila zadnjih 700 milijuna godina, procjenjuju stručnjaci.

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:15