POVEĆANJE OD 6 POSTO

Zastrašujuće brojke: Na europskim cestama prošle je godine poginulo gotovo dvadeset tisuća ljudi

‘Moramo imati na umu da se svaki gubitak života i ozbiljne ozljede na cestama mogu izbjeći‘, kaže povjerenica EK

Prometna nesreća/Ilustracija

 Josko Ponos/Cropix

Procjenjuje se da je prošle godine, prema podacima o smrtnim slučajevima na cestama za 2021. koje je danas objavila Komisija, na cestama EU-a poginulo 19.900 ljudi.

To je povećanje od 6 posto u odnosu na 2020. Povećanje je uslijedilo nakon dosad nezabilježenog godišnjeg pada od 17 posto od 2019. do 2020. na koji su snažno utjecale niže razine prometa uslijed ograničenja kretanja zbog pandemije. Na razini EU-a 2021. zabilježeno je 45 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika.

Stopa se kreće od 20 smrtnih slučajeva na milijun osoba u Švedskoj i 22 u Danskoj, do 81 smrtnog slučaja na milijun osoba u Bugarskoj i 92 u Rumunjskoj. U Hrvatskoj su prošle godine smrtno stradale na cestama 292 osobe, a na milijun stanovnika 72, što je gotovo dvostruko više od EU prosjeka.

Samo je u 2020. taj pad bio veći, odnosno na cestama je život izgubilo 58 osoba na milijun stanovnika Hrvatske. Za prvih sedam mjeseci 2022. preliminarni podaci za EU pokazuju i povećanje broja smrtnih slučajeva na cestama od 10 % u usporedbi s istim razdobljem 2021. Međutim, trenutačni trend i dalje je ispod predpandemijskih razina.

"Duboko žalim što stopa promjena nije dovoljna za postizanje cilja EU-a da se broj poginulih na cestama prepolovi do 2030. Postizanje tog cilja zajednička je odgovornost, ali još je više važna za svaku državu članicu. Ključno je brzo poboljšati nacionalne strategije sigurnosti na cestama. Moramo imati na umu da se svaki gubitak života i ozbiljne ozljede na cestama mogu izbjeći", rekla je povjerenica EK za promet Adina Vălean.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 23:03