GASTARBAJTERI NA UDARU

ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE Amazon nadzor stranih radnika prepustio neonacistima: 'Morate raditi što mi kažemo, mi smo ovdje zapravo policija!'

Čuvari povezani s neonacistima čuvaju strane najamne radnike u skladištima njemačke podružnice online trgovine Amazon, pokazao je dokumentarac njemačke televizije ARD.

Polusatni film, dijelom snimljen i skrivenim kamerama, pokazuje čuvare u crnim uniformama, čizmama i s vojnički ošišanom kratkom kosom kako prate svaki detalj u hostelima i jeftinim hotelima u kojima su smješteni Amazonovi strani djelatnici. Redovito pretražuju spavaće sobe i kuhinje, navodno kako bi otkrili bilo kakvo nepridržavanje pravila, primjerice radnike koji suše rublje na radijatorima ili odnose pecivo sa švedskog stola.

- To je naša kuća, naša pravila, morate raditi što mi kažemo, mi smo ovdje zapravo policija - prepričala je riječi čuvara jedna radnica.

Druga radnica, Sabina, dotad nezaposlena španjolska profesorica umjetnosti, na večeri s novinarima rekla je da joj je to prvi put otkako je došla u Njemačku da ne jede pod nadzorom. Zaštitari rade za kompaniju HESS Security za koju novinari ARD-a tvrde da je aluzija na zamjenika Adolfa Hitlera, Rudolfa Hessa. Direktor je Uwe L., navodno povezan s nogometnim navijačima i osuđenim neonacistima, a i nekoliko čuvara prikazano je kako nose odjeću marke Thor Steinar koja se također povezuje s ekstremnom desnicom, zbog čega su je zabranili i nogometna Bundesliga i federalni parlament. I sam Amazon iz istih je razloga prestao prodavati tu odjeću 2009. godine.

U dokumentarcu se tvrdi da su stranci u Njemačku došli raditi na temelju lažnih obećanja. Španjolci su ispričali da su se javili na oglas za rad u Amazonu, no dva dana prije polaska rečeno im je da zapravo neće raditi izravno za tu američku tvrtku, nego za agenciju za privremeno zapošljavanje Trenkwalder, ali će plaća biti “manje-više ista”. Kada su stigli u Njemačku, otkrili su da su plaće zapravo manje oko 12 posto.

Šefovi su im k tome budili lažne nade o mogućnosti stalnog zaposlenja. No, primjerice, u skladištu u Konstanzu od 3300 radnika, samo ih je 200 imalo stalne ugovore i ta se brojka rijetko mijenjala. Zbog takvih ugovora privremeni radnici otkaz mogu dobiti u bilo kojem trenutku.

Slične su kritike Amazona ovih dana došle i iz Engleske. Financial Times je objavio kako i u engleskom Rugeleyju oko 2000 ljudi radi “poput robota”, a velika većina njih također je na privremenim ugovorima. Kao i u skladištima u Njemačkoj, i Englezi dnevno propješače i po 17 kilometara, u lošoj opremi poput čizmi koje stvaraju žuljeve, pod iznimnim pritiskom. Uređaji im govore hodaju li prebrzo ili presporo, a šefovi šalju poruke da ubrzaju te im zabranjuju da međusobno razgovaraju kako bi se spriječio gubitak vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:18