NAJSNAŽNIJI U 20 GODINA

ZASTRAŠUJUĆE POSLJEDICE RAZORNOG POTRESA U KALIFORNIJI Na površini zemlje nastala je velika pukotina koja se vidi i na satelitskim snimkama

 
Prizori nakon zadnjeg potresa u Kaliforniji
 David Mcnaw / Lisa Walker / Jessica Wester / Reuters

Potres koji je nedavno pogodio Kaliforniju bio je toliko snažan da je ostavio pukotinu tako veliku da je vidljiva na satelitskim snimkama.

Dok stanovnici južne Kalifornije nastavljaju raščišćavanje nakon dva najveća potresa u nekoliko desetljeća, znanstvenici su otkrili da je u Ridgecrestu ostala jako velika pukotina kao posljedica tog potresa, prenosi Independent.

'Nakon potresa u Ridgecrestu 4. srpnja i onaj kasniji, 6. srpnja, na fotografijama se jasno vidi pukotina na površini', napisao je osnivač tvrtke Planet Labs Will Marshall na društvenim mrežama, misleći pritom na satelitske snimke te tvrtke.

Ta tvrtka iz San Francisca tvrdi da je njihova misija stalno pratiti cjelovitost planete.

'S više od 150 satelita u orbiti, svakodnevno možemo snimate bilo gdje na zemlji u rezoluciji od 3 metra i 72 centimetara. Pratite svoja područja interesa, otkrijte uzorke i dobijte pravovremene uvide', stoji na njihovoj web stranici.

Potres magnitude 7.1 koji je u subotu pogodio Kaliforniju, doveo je do rušenja zgrada, požara, uništenih cesta i nekoliko ozljeda, a seizmolozi upozoravaju da se očekuje još posljedica. Epicentar je bio u blizini grada Ridgecrest, oko 225 kilometara udaljenog od Los Angelesa.

Najprije je u četvrtak došlo do potresa magnitude 6,4 u pustinji Mojave, a zatim se dogodio potres u subotu. Bio je to najjači potres u Kaliforniji u posljednjih dvadesetak godina, a nakon njega je uslijedio niz manjih potresa.

Jučer je priopćeno da bi moglo proći još nekoliko dana prije nego što se vodovod obnovi u pustinjskom gradu Trona. Tamo su sada postavljeni prijenosni toaleti i tuševi.

Neka su mjesta u tom gradu označena kao nenastanjiva, a dužnosnici očekuju da će takvih mjesta biti još i više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:32