PRIJETI NAJEZDA

ZASTRAŠUJUĆI NAPASNIK Misteriozni crv s Nove Gvineje stigao u Europu: 'Zaustavite ga dok ne bude kasno!'

 PeerJ

PARIZ - Zaposlenici jednog botaničkog vrta u francuskoj Normandiji nedavno su uočili crva čudnog izgleda. Tamne boje i spljošten poput palačinke našao se među biljem u njihovom plasteniku. Odmah su pozvali stručnjake.

Nakon detaljnih laboratorijskih analiza utvrđeno je da je riječ o prilično invazivnoj vrsti zlogukog latinskog naziva Platydemus manokwari, koju u narodu zovu novogvinejskim plosnatim crvom. Nalazi se na popisu sto najinvazivnijih vrsta na planetu s obzirom da nemilice proždiru najobičnije puževe i crve kakvi su na europskom kontinentu uobičajeni.

Tim francuskih znanstvenika koji je potvrdio da je opaki crv stigao na Stari kontinent uputio je pomalo dramatičan apel. 'Ova je vrsta nevjerojatno napasna. Uistinu se nadam da je možemo zaustaviti u ovoj najranijoj fazi', rekao je Jean-Lou Justine iz francuskog Nacionalnog muzeja prirodne povijesti.

'Svi bi puževi u Europi mogli nestati. Nekome može zazvučati ironično, ali treba istaknuti da bi ova vrsta mogla imati utjecaja i na francusku kuhinju', dodao je Justine, aludirajući na puževe kao jedno od francuskih nacionalnih jela.

Platydemus manokwari je dug oko pet centimetara, a ima promjer od tek pet milimetara. Stražnja mu je strana tamnomaslinaste boje, dok je dio kojiom prianja uz tlo prianja blijed i bjelkast. Glava mu je duguljasta, s dva jasno vidljiva crna oka.

Prirodno mu je stanište u 15-ak pacifičkih država i teritorija, a hrani se primarno puževima svih vrsta. Kada njih potamani, prelazi na druge crve.

Preživljava na temperaturama višima od 10 Celzijevih stupnjeva, što mu daje priliku za uspješan opstanak u nekim dijelovima Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:43