PJEŠČANE OLUJE

Zastrašujući prizori iz Brazila: U golemom oblaku narančaste prašine poginulo najmanje šest osoba

Pješčane oluje nastaju nakoh sušnog razdoblja koje se završava u rujnu, prije kišnog razdoblja
 Andrey Luz/AFP

Najmanje je šestero ljudi izgubilo život u Brazilu u jakim pješčanim olujama koje su ovih dana pogodile jugoistok zemlje, a taj prirodni fenomen pojačava velika suša.

Snimke te vremenske nepogode ostavljaju bez daha: golem oblak narančaste prašine obrušava se i u nekoliko minuta prekriva čitav kraj.

Oluje koje su pratili udari vjetra do 100 km/h prouzročile su štetu na kućama i rušile drveće i električne stupove u gradovima u unutrašnjosti, u državama Sao Paulu i Minas Geraisu.

Šest osoba je izgubilo život utopivši se, među njima ribar iz sela na obali rijeke Parane, 650 km od Sao Paula, koji je smrtno stradao 1. listopada.

Drugi su poginuli kada se na njih srušilo drveće, u rušenju kuće i u požaru, pišu glasila.

"Ovakve klimatske pojave nisu novost, ali su rijetko ovako izražene kao ove koje smo imali ove godine", rekla je za AFP meteorologinja Estael Sias.

"To je posljedica dugotrajne suše, visoke temperature i niske vlage", dodala je.

Pješčane oluje koje "dižu u zrak čestice pjeska i prašine" nastaju nakoh sušnog razdoblja koje se završava u rujnu, prije kišnog razdoblja.

Ovakve oluje, uobičajene u pustinjskim predjelima, mogu obuhvatiti područje u krugu od 160 km i trajati više sati, rekla je Sias.

"Ova pojava se ne može promatrati odvojeno od klimatskih promjena, jer visoke temperature uzrokuju ekstremne vremenske uvjete", zaključila je meteorologinja dok Brazil trpi najgoru sušu u zadnjih 91 godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:57