EKOLOŠKA KATASTROFA

ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI ZAGAĐENE RIJEKE U HRVATSKOM SUSJEDSTVU Nakon pucanja brane u Spreču se izlilo 'bijelo more otrova', toksični val ide prema Savi

 
 screenshot YouTube / SodaLive.ba

Velike količine otrovne tekućine koje su se u petak izlile u rijeku Spreču iz odlagališta Tvornice sode kod Lukavca nedaleko od Tuzle mogle bi preko rijeke Bosne dospjeti i do Save, upozorili su u subotu stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što je jučer u popodnevnim satima pukla brana, iz odlagališta tvornice sode "Sisecam Soda" izlila se bazična tekućina (pH 12) te je zagadila lokalnu rijeku Spreču i okolno zemljište.

- Apeliramo na stanovništvo, posebno vlasnike bunara uz rijeku Bosnu, da ne koriste vodu iz te rijeke dok na teren ne izađu nadležne ekipe i uzmu uzorke vode, rekao je glasnogovornik Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović u izjavi za entitetsku novinsku agenciju (SRNA).

Pojasnio je da bi voda zagađena otrovnom materijom koja je jučer istekla u rijeku Spreču iz postrojenja Tvornice iz Lukavca prirodnim tokom Spreče mogla doći do Bosne, a zatim i do rijeke Save.

U međuvremenu inspektori federalnih i inspekcijskih službi Tuzlanske županije uzimaju nove uzorke vode iz rijeke Spreče.

Prema prvim procjenama otrovnim kemijskim tvarima zagađeno je i deset hektara poljoprivrednog zemljišta uz rijeku.

Video: SodaLive

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2020 06:48