BOLJA ZAŠTITA

Zastupnici EU parlamenta dali zeleno svjetlo: Europol će dobiti veće ovlasti za borbu protiv novih prijetnji

Europol će s povećanim ovlastima moći provoditi istraživačke i inovacijske projekte i pomagati nacionalnim tijelima

Sjedište Europola

 Jerry Lampen/AFP

Zastupnici Europskog parlamenta dali su zeleno svjetlo za veće ovlasti europskom policijskom uredu Europolu u borbi protiv novih prijetnji koje će pratiti bolja zaštita podataka i stroži nadzor.

EP je s 480 glasova za, 143 glasa protiv i 20 suzdržanih u srijedu formalno potvrdio dogovor pregovarača Parlamenta i Vijeća EU-a o jačanju mandata Europola postignutog u veljači.

Europol pruža potporu nacionalnim tijelima za provedbu zakona i njihovoj suradnji u sprječavanju i borbi protiv teškog kriminala i terorizma. Njegova glavna zadaća je prikupljanje, analiza i razmjena informacija, uključujući kriminalističko-obavještajnu djelatnost.

Europol će s povećanim ovlastima moći provoditi istraživačke i inovacijske projekte, obrađivati velike količine podataka i pomagati nacionalnim tijelima da istraže inozemna izravna ulaganja u slučajevima vezanim za sigurnost.

Kako bi uravnotežili nove ovlasti policijske agencije s odgovarajućim nadzorom, Parlament i Vijeće su se dogovorili da će agencija uspostaviti službenika za temeljna prava. Osim toga, Europski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) nadzirat će Europolove operacije obrade osobnih podataka.

"Ova uredba rezultat je zabrinutosti zbog potrebe za boljim i učinkovitijim instrumentom za potporu državama članicama u sigurnosnom okruženju s rastućim i sve složenijim prijetnjama", rekao je izvjestitelj iz redova pučana Javier Zarzalejos.

Zarzalejos je rekao da će "Europol učinkovito i izravno surađivati s privatnim stranama na uspostavljanju nadležnosti i bit će dopuštena razmjena podataka s privatnim stranama izravno u online kriznim situacijama", a posebno je istaknuo suradnju kod masovnog širenja terorističkog sadržaja i u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece.

Naglasio je da će veće ovlasti Europola biti popraćene "većom transparentnošću, parlamentarnim nadzorom, većom demokratskom odgovornošću i širokim spektrom zaštitnih mjera koje jamče puno poštivanje zaštite podataka".

"Nismo očekivali ratne zločine počinjene u Europi, nismo očekivali ulazak milijuna ukrajinskih izbjeglica u EU – milijune žena i djece izloženih opasnosti od trgovine ljudima", rekla je u Europskom parlamentu povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson.

"Novi mandat pomoći će Europolu da pojača borbu protiv ovih novih prijetnji, starih prijetnji i potencijalnih prijetnji", istaknula je.

Johansson je objasnila kako je u borbi protiv kriminala iznimno važna analiza velike količine podataka, zbog čega je nužno da Europol koristi umjetnu inteligenciju za brzu i učinkovitu analizu baze podataka pri sprječavanju zločina.

Eurozastupnik Jeroen Lenaers (EPP) slaže se da se prijetnje s kojima se Europa susreće mijenjaju i smatra da je važno prilagoditi odgovor na njih.

"Zločin postaje sve digitalniji i moramo osigurati da se policija može osloniti na prave alate za borbu protiv tih kriminalaca", istaknuo je zastupnik Lenaers te dodao da se jačanjem ovlasti Europola upravo to osigurava.

Eurozastupnik Paul Tang (S&D) istaknuo je da je pitanje novog mandata Europola vezano uz ključno pitanje u parlamentu - koji je pravi balans između zaštite temeljnih prava i javnog interesa?

"Tanka je granica između objektivnih istraga temeljenih na riziku i nepoštenog kaznenog progona i suđenja", rekao je socijaldemokrat i upozorio na mogućnost prelaska te granice.

Saskia Bricmont iz kluba Zelenih zapitala se postaje li Europol europski NSA (Nacionalna sigurnosna agencija - američka vladina obavještajna agencija koja nadzire i analizira komunikaciju u državi, ali i u inozemstvu).

"Mislim da ova reforma nije ispravna, moramo se pobrinuti da Europol ne upadne u zamku u koju je upao NSA", izjavila je.

Bricmont je kritizirala jačanje ovlasti agencije EU-a te je rekla kako smatra da instrumenti koji bi trebali osigurati zaštitu podataka nisu dovoljni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 02:54