NJEMAČKA

Zastupnici izglasali odštete gay vojnicima koji su se suočavali s diskriminacijom ili osudama

‘Naša je dužnost pobrinuti se da se pojedinci koji su bili obezvrijeđeni tijekom službe osjećaju sigurno i da imaju podršku‘
Annegret Kramp Karrenbauer 
 John Thys/AFP

Njemački zastupnici u četvrtak su izglasali zakon kojim se rehabilitiraju vojnici koji su se desetljećima suočavali s diskriminacijom, otkazima ili osudama zbog svoje seksualne orijentacije.

Njemačka vojska je sve do 2000. smatrala da su homoseksualci prijetnja disciplini i da nisu prikladni za više časničke dužnosti.

Gay vojnici uskraćivani su za promaknuća, moglo ih se otpustiti iz vojne službe i kazneno goniti.

Ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, koja se ispričala za godine diskriminacije, rekla je da je novi zakon znak da Njemačka preuzima odgovornost.

"Naša je dužnost pobrinuti se da se pojedinci koji su bili obezvrijeđeni tijekom službe osjećaju sigurno i da imaju najbolju moguću podršku", rekla je ministrica donjem domu parlamenta prije glasanja.

Prema novom zakonu, vojnici mogu tražiti brisanje spornih presuda i imaju pravo na neki oblik financijske kompenzacije.

Lezbijska i gaj udruga pozdravila je novi zakon, no smatra da nije ispunio očekivanja.

"Sveobuhvatnije odštete za nepravdu pod okriljem države trebale bi uključivati izdašniju kompenzaciju, mogućnost naknadnog promaknuća i kolektivne kompenzacije", priopćio je uoči glasanja Axel Hochrein, član odbora udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 06:07