TOTALNI KAOS

Zastupnici se pomlatili tijekom rasprave o ‘ruskom zakonu‘: ‘Znamo koji je vaš cilj...‘

Video iz zgrade parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju pokazuje kratku, ali nasilnu tučnjavu između zastupnika

Tučnjava u gruzijskom parlamentu

 /Screenshot Youtube

U ponedjeljak je izbila tučnjava među zastupnicima u gruzijskom parlamentu, a tijekom rasprave o prijedlogu zakona o "stranim agentima", za koji kritičari kažu da je modeliran po drakonskom zakonu u susjednoj Rusiji.

Zakon predviđa da se organizacije koje primaju više od 20 posto financiranja iz inozemstva registriraju kao "strani agenti" i da budu podvrgnute nadzoru Ministarstva pravde.

"Rusko zakonodavstvo koje se sada predlaže u parlamentu protivno je nacionalnim interesima Gruzije, protiv je naših europskih aspiracija. Cijela međunarodna zajednica i gruzijska zajednica su suglasne oko ove teme", rekao je Irakli Pavelnišvili, aktivist za građanske prava i opozicijski političar.

Video iz zgrade parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju pokazuje kratku, ali nasilnu tučnjavu između zastupnika nakon što je, čini se, predsjednik odbora za pravna pitanja udario čelnika oporbene stranke Ujedinjenog nacionalnog pokreta, koja se protivi prijedlogu zakona.

Vladajući blok Gruzijski san prošlog je mjeseca objavio da podupire zakon, koji tek treba proći druge faze odobrenja prije nego što postane zakon.

Givi Mikanadze, zastupnik Gruzijskog sna, izjavio je za nacionalnu televiziju: "Gruzijsko društvo apsolutno zaslužuje znati koje se organizacije financiraju, iz kojih izvora.

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili rekla je da će staviti veto na prijedlog zakona, tvrdeći da bi on ugrozio nade Gruzije da se pridruži EU-u i NATO-u. Parlament može nadjačati predsjednički veto. Rusija se oštro protivi ulasku Gruzije u NATO.

Prošlog mjeseca više od 60 organizacija civilnog društva i medijskih kuća reklo je da se neće pridržavati novog zakona o "stranim agentima" ako postane zakon.

Podsjećamo, sličan je zakon na snazi u Rusiji od 2012. godine. Zakon se od tada stalno širio i korišten je za slamanje ruskog civilnog društva i neovisnih medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2024 05:50