JOŠ NIJE GOTOVO

Zastupnički dom izglasao, sada se čeka Senat: Hoće li SAD dobiti 51. saveznu državu?

Prijedlog će vjerojatno teže proći glasanje u Senatu gdje će mu se puno veći broj republikanaca protiviti
Washington D.C.
 Frank Fell/Robertharding/Profimedia

Zastupnički dom Kongresa izglasao je prijedlog zakona kojim se D.C. Washington proglašava 51. saveznom američkom državom.

Zastupnici su glasali s 216 glasova "za" i 208 glasova "protiv" prijedloga da administrativni okrug glavnog grada Washingtona, poznat kao District of Columbia, postane savezna država.

Niti jedan republikanac nije glasao "za".

Ovo je bio drugi put u posljednjih godinu dana da se ovaj prijedlog našao na izglasavanju u Zastupničkom domu, a vjerojatno će teže proći glasanje u Senatu gdje će mu se puno veći broj republikanaca protiviti.

Za zagovornike zakona, pitanje D.C. Washingtona je pitanje građanskih prava. U okrugu živi više od 700 000 ljudi, što je više od stanovništva u saveznim državama Wyomingu ili Vermontu.

No dok te dvije države imaju po dva senatora i predstavnika u Domu, D.C. nema predstavništvo s pravom glasa u Kongresu.

Stanovnici Washingtona većinski podržavaju demokrate, pa bi kao savezna država u gornji dom Kongresa donijela još dva demokratska senatora, što bi promijenilo ravnotežu moći u Senatu u kojem je trenutno 50 demokrata i 50 republikanaca.

Eleanor Holmes Norton predstavlja D.C. u Kongresu kao zastupnica bez prava glasa.

Zagovornici također ističu kako D.C. plaća više poreza od 21 američke države te da plaća više poreza po stanovniku od bilo koje druge države, pokazuju podaci Porezne uprave (IRS) za 2019. godinu.

Okrug je također dosta raznolik, oko 46% stanovnika su Afroamerikanci i većinom nebjelačko stanovništvo.

Zastupnički dom je prošle godine glasovima 232 'za' prema 180 'protiv' odobrio prijedlog za državnost D.C.-a, ali nije prošao glasanje u Senatu, koji su tada kontrolirali republikanci.

Iako demokrati sada imaju 50 mjesta u Senatu, većina zakona zahtijeva najmanje 60 glasova, a ovaj zakon trenutačno ima malo izgleda da dobije potporu deset republikanaca.

"Današnja pobjeda je povijesna, kako za stanovnike D.C.-a, tako i za svrhu državnosti Washingtona", izjavila je Norton nakon glasanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:23