KORUPCIJA

Zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovine priveden zbog namještanja javnih natječaja

Sumnjiči ga se za pogodovanje tvrtki iz Gračanice kako bi dobila pravo izvođenja radova na bušotinama rudnika soli Tetima u Tuzli
Tuzla; ilustracija
 Ranko Suvar/Cropix

Zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovine Enver Bijedić priveden je u četvrtak u policijskoj akciji na području Tuzle pod sumnjom da je sudjelovao u namještanju javnih natječaja povezanih s rudarstvom.

Akcija koju provode pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provedena je pod nadzorom tužiteljstva Tuzlanske županije koje vodi istragu, a njegov glasnogovornik Admir Arnautović pojasnio je kako je osumnjičeno ukupno šest osoba uključujući Bijedića.

Tužiteljstvo ih sumnjiči da su pogodovali jednoj tvrtki iz Gračanice kako bi dobila pravo izvođenja radova na istražnim bušotinama rudnika soli Tetima u Tuzli.

Natječaj za te poslove u nekoliko je navrata poništavan, a istražitelji vjeruju kako je to učinjeno upravo da bi sporna tvrtka dobila posao vrijedan 2,5 milijuna eura.

Pod sumnjom za namještanje natječaja su i direktor rudnika soli Amir Sušić te predsjednik njegova nadzornog odbora Amir Tursunović, kao i vlasnici sporne tvrtke Dženan i Atif Mujkić.

Rudnik soli javno je poduzeće u vlasništvu Tuzlanske županije, a posao istraživanja nalazišta soli povjeren je privatnoj tvrtki iz Gračanice.

Arnautović je u izjavi lokalnim medijima ustvrdio kako ta tvrtka nema ni opremu niti ljude osposobljene za posao za kojega su se prijavili.

"Bijedić je osumnjičen da je rukovodio skupinom radi počinjenja kaznenih djela", kazao je glasnogovornik županijskog tužiteljstva.

Zastupnika Bijedića i čelnike uprave rudnika povezuje članstvo u istoj političkoj stranci. Bijedić je predsjednik stranke pod nazivom Socijaldemokrati BiH (SD BiH), nastale prije nešto više od godinu dana, nakon što je skupina bivših članova SDP-a BiH odlučila napustiti tu stranku nezadovoljna svojom pozicijom u njoj.

Uporište SD BiH je upravo u Tuzlanskoj županiji, a oni se otvoreno zalažu za koaliranje s SDA i Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića, čemu se pak SDP BiH odlučno protivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 20:51