MANJAK DOKUMENATA

Zataškavanje informacija o napadu na Kapitol: Gdje je evidencija Trumpovih telefonskih poziva?

Istražuje se jesu li potpuni komunikacijski zapisnici predani u arhivu kad je bivši američki predsjednik napustio dužnost

Donald Trump

 ALEX EDELMAN/AFP

Američki kongresni odbor koji istražuje nerede na Kapitolu koji su se dogodili 6. siječnja prošle godine smatra da je došlo do zataškavanja informacija u Bijeloj kući zbog nedostatka unosa o telefonskim zapisima upućenim predsjedniku Donaldu Trumpu u periodu od osam sati tijekom trajanja napada.

The Washington Post i CBS News, koji su prvi objavili vijest, rekli su da dokumenti koji su predani odboru Predstavničkog doma ne sadrže zapise o pozivima na Trumpov telefon između 11.17 i 18.54 sati. Taj se period podudara s Trumpovim govorom u blizini Bijele kuće, kad je pozvao pristaše da se ''pakleno bore'' za poništavanje izbornog rezultata 2020. i nasilja koje je uslijedilo nakon.

Trumpovi pristaše koji su se u Washingtonu okupili u sklopu skupa ''Stop the steal'' - u znak podrške republikanskom predsjedniku - upali su u zgradu Kapitola dok je zasjedala zajednička sjednica Kongresa kako bi se ratificirao izbor Joea Bidena za predsjednika. Pobunjenici su probili policijsku stražu, dok su političari i suradnici u Kongresu bježali. Napad je kulminirao oružanom opsadom na vratima Zastupničkog doma, gdje je jednog prosvjednika ubila policija, a više od 150 policajaca je ozlijeđeno. Kapitol je proglašen sigurnim oko 17:30 sati po lokalnom vremenu. Više od 700 ljudi je uhićeno zbog nasilja u kojemu je poginulo pet osoba uključujući jednog policajca.

Nakon pravne bitke s Trumpom, koja je stigla sve do Vrhovnog suda, kongresnom odboru predano je jedanaest stranica zapisa o napadu 6. siječnja iz Nacionalnog arhiva. Međutim, istraga još uvijek nema evidenciju o Trumpovim telefonskim pozivima u vrijeme napada na Kapitol.

Jedan zastupnik odbora rekao je da se istražuje jesu li potpuni komunikacijski zapisnici predani u arhivu kad je Trump napustio dužnost. Također, istražuje se je li Trump koristio povratne kanale, telefone posuđene od svojih pomoćnika ili jednokratne telefone kako se nasilje povećavalo. Drugi zapisi koje je odbor zatražio otkrivaju da je Trump bio u kontaktu s nekoliko republikanskih suradnika i političara tijekom dana jer su poruke poslane članovima njegova najužeg kruga moleći ga da uskoči i opozove izgrednike.

Zapisi od 6. siječnja pokazuju da je Trump ujutro dvaput razgovarao sa svojim bivšim strategom Steveom Bannonom, koji je na svom podcastu dan prije nereda izjavio: ''Izbit će pakao''. U jednom od tih poziva Bannon je navodno pozvao Trumpa da pritisne svog tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da blokira Kongres kako bi potvrdio izbornu pobjedu Joea Bidena.

Poznato je da je Trump koristio nekoliko telefona tijekom svog mandata. U izjavi od ponedjeljka Trump je negirao korištenje jednokratnog mobitela. ''Nemam pojma što je jednokratni mobitel. Koliko znam, nikad nisam ni čuo za taj izraz''.

Savezni sudac David Carter presudio je da je ''vjerojatno'' Trump počinio zločine dok je pokušavao poništiti izborni rezultat. Carter je u presudi naložio da se 101 e-mail od Johna Eastmana, Trumpova pravnog savjetnika, preda kongresnom odboru. Eastman je bio tvorac strategije kojom bi se opravdala Trumpova naredba Penceu da blokira Kongres u prebrojavanju glasova elektorskog kolegija 6. siječnja prošle godine.

Odbor Predstavničkog doma je usredotočen na postupke gospodina Trumpa toga dana jer je satima čekao da kaže svojim pristašama da prestanu s nasiljem i napuste Kapitol. Također su zainteresirani za organizaciju i financiranje tog skupa - koliko su se prosvjednici koordinirali s dužnosnicima Bijele kuće? Političari su već intervjuirali više od 500 svjedoka, uključujući neke iz bliskog Trumpova kruga, kako bi popunili praznine. Međutim, mnogi od suradnika odbili su suradnju. Članovi odbora jednoglasno su u ponedjeljak izglasali da bivši Trumpovi savjetnici Peter Navarro i Dan Scavino nisu poštivali Kongres zbog njihova višemjesečnog odbijanja sudskih poziva.

Trump je, usput, u utorak u intervjuu koji je dao portalu Just The News pozvao Vladimira Putina da objavi sve štetne informacije o američkom predsjedniku Joeu Bidenu koje bi eventualno mogao posjedovati. Riječ je o davno prežvakanim temama o poslovanju Bidenova sina Huntera u Ukrajini i Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:59