STROGE MJERE

Zatvaraju cijelu zemlju zbog jednog jedinog novog slučaja!? ‘Čvrsta taktika pokazala se uspješnom‘

Ovo je prva karantena u cijelom Novom Zelandu nakon prvog lockdowna prije više od godinu dana. Vjeruju da je riječ o delti
 David Rowland

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern uvela je tri dana lockdowna nakon otkrića prvog slučaja koronavirusa u zajednici od veljače u toj zemlji.

Brzopotezni lockdown uvodi se od ponoći dok zdravstvene vlasti pokušavaju utvrditi tko je donio zarazu u najvećem gradu Aucklandu, rekla je Ardern na konferenciji za novinare u Wellingonu u utorak. Pretpostavlja se da je riječ o delta varijanti iako još nije završeno sekvenciranje genoma virusa.

- Delta je promijenila pravila igre, mi na to reagiramo. Najbolje što možemo učiniti ako želimo izaći iz ovoga čim prije je čvrsti nastup, rekla je.

Ovo je prva karantena u cijelom Novom Zelandu nakon prvog lockdowna prije više od godinu dana. U skladu s razinom uzbune 4, sve škole, te većina trgovina i lokala moraju se zatvoriti a javna događanja se otkazuju. Ponovno se uvodi nošenje zaštitnih maski u zatvorenom. Preporuča se rad od doma gdjegod je to moguće, a ostaju otvorene trgovine poput supermarketa, benzinskih postaja, ljekarni i drogerija.

Zarazio se necijepljeni muškarac u 50-im godinama iz Aucklanda, a smatra se da je zarazan od 12. kolovoza. On i njegova surpuga, koja je cijepljena s dvije doze, posjetili su regiju Coromandel tijekom vikenda. Auckland i ta regija bit će u lockdownu punih sedam dana.

- Odlučni potezi i brza reakcija i ranije su se pokazali kao uspješna taktika. Želimo djelovati brzo i čvrsto, rekla je.

Novi Zeland, s populacijom od 5 milijuna ljudi, zabilježio je ukupno 2570 slučajeva virusa i 26 smrtnih slučajeva tijekom pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 16:24