NOVE MJERE U ITALIJI

Zatvaraju se noćni klubovi, maske obavezne i na otvorenom između 18 i 6 sati, zabranjen i - ples

U subotu je Italija zabilježila novih 600 zaraženih pa je nastala panika
 Miguel Medina/AFP

Iako broj mrtvih uslijed covida 19 zasad ne raste vrtoglavo, ponovni eksponencijalni rast broja zaraženih naveo je više članica Evropske unije na hitne, „vatrogasne“ mjere.

U subotu je Italija zabilježila novih 600 zaraženih (na 60 milijuna to je otprilike kao kad bi ih Hrvatska imala 40 na 4 milijuna stanovnika) – pa je nastala panika da će novi val pandemije ugroziti proizvodnju, te početak školske godine.

Izvor nije ni samo ni prvenstveno u inozemstvu. U Lacij se vratilo 30 zaraženih s male Malte, 24 iz Španjolske, 17 iz Grčke, nijedan iz Hrvatske.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza zabranio je večeras od sutra do 7 rujna rad svim noćnim lokalima, sa živom i snimljenom glazbom, a zabranio je ples i izvan lokala: na plažama, kupalištima, inim otvorenim mjestima, u hotelima itd.

Osim toga, naredio je da se na otvorenome maske moraju nositi od 18 do 6 sati svakog dana, zapravo svake noći.

Izrijekom je oblastima naređeno da ne smiju odstupati od naredbe.

Udruga lokala s glazbom najavila je odmah tužbu upravnom sudu. Ne zadovoljavaju se obećanjem ministra da će dobiti naknadu. Zahtijevaju da im se porez na dodanu vrijednost smanji na 4 posto (kao za kruh i kulturu), da im država plati naknadu za uposlene na čekanju itd.

U Italiji je 2016 (to je najnoviji podatak) bilo više od 2500 noćnih lokala s glazbom, s godišnjim prometom od 4 milijarde eura.

Uz njihove voditelje i uposlenike, zabrana pogađa pjevače, svirače, voditelje, tim više što raste broj lokala sa živom glazbom.

Udruga tvrdi da će profitirati organizatori „divljih plesnjaka“ (rave i sl.), bez poreznog i zdravstvenog nadzora.

Još je gore stanje u Francuskoj, gdje je danas zabilježeno novih 3310 zaraženih. Doduše, u Francuskoj uzimaju znatno više briseva: oko 600.000.

Gotovo svugdje u Evropi jačaju kontrole pri ulazima u zemlje. Ipak, danas je Evropsko povjerenstvo ponovo naglasilo da ne dopušta jednostrano blokiranje međudržavnih granica, te da se sve takve mjere moraju dogovoriti na razini Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:09