PEKING PRIJETI

Zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu pogoršava bilateralne odnose: To je neviđena eskalacija

Kina je obećala da će se osvetiti ako SAD ne povuče svoju odluku, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Pekingu
 Jason Lee

Sjedinjene Države naredile su u srijedu Kini da zatvori svoj konzulat u Houstonu, a ta odluka unosi novu napetost u pogoršane bilateralne odnose i na nju bi Peking mogao odgovoriti zatvaranjem američkog konzulata u Wuhanu.

Washington je "iznenada zatražio" zatvaranje konzulata u Houstonu u utorak, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Kini ima rok od 72 sata da postupi po naredbi, rekao je glavni urednik službenog glasila.

Peking je osudio takvu naredbu i zaprijetio odmazdom, ali nije objasnio kakva bi ona mogla biti.

State Department koji je potvrdio tu odluku objasnio je da je njezina svrha "zaštititi američko intelektualno vlasništvo i američke privatne informacije".

Za posjeta Danskoj, američki državni tajnik Mike Pompeo nije iznio pojedinosti, no ponovio je optužbe o kineskoj krađi američkog i europskog intelektualnog vlasništva, a što po njegovim riječima znači "gubitak stotina tisuća radnih mjesta".

"Predsjednik Trump dovoljno je rekao - nećemo dopustiti da se tako nastavi", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare.

"Jasno kažemo kako se kineska Komunistička partija treba ponašati. A kada ona to ne poštuje, poduzimamo akcije da zaštitimo američki narod, našu nacionalnu sigurnosti i zaštitimo naše gospodarstvo i radna mjesta", rekao je.

"Takve akcije poduzima predsjednik Trump i tako ćemo nastaviti", rekao je Pompeo.

Američko-kineski odnosi pogoršali su se ove godine zbog niza pitanja, od koronavirusa, kineske telekomunikacijske tvrtke Huawei do kineskih pretenzija u Južnom kineskom moru i novog zakona o sigurnosti u Hong Kongu.

Pogoršanje se događa mjesecima prije predsjedničkih izbora u studenome na kojima se predsjednik Donald Trump nada ponovno pobijediti, a izgleda da se sa svojim demokratskim protukandidatom Joeom Bidenom natječe tko će zauzeti oštrije stajalište prema Kini.

"Tom jednostrano pokrenutom političkom provokacijom SAD-a ozbiljno se krši međunarodno pravo, temeljne norme međunarodnih odnosa i bilateralni konzularni sporazum između Kine i SAD-a", rekao je glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova u srijedu u Pekingu.

Kina je obećala da će se osvetiti ako SAD ne povuče svoju odluku, rekao je glasnogovornik.

Kina je dobila rok od tri dana da zatvori konzulat i lokalni mediji u Houstonu prenose da se u zgradi konzulata pali papirnata dokumentacija.

"Sjedinjene Države neće trpjeti da NR Kina krši naš suverenitet i zastrašuje naš naroda, kao što nismo trpjeli ni nepoštenu trgovačku praksu NR Kine, krađu američkih radnih mjesta i druga skandalozna ponašanja", rekla je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Prijetnja odmazdom

Nije jasno zbog čega kineski konzuIat u Houstonu treba biti zatvoren. "Pozivamo SAD da odmah povuče tu pogrešnu odluku. Bude li ustrajao na tom putu, on je pogrešan, Kina će reagirati odlučnim protumjerama", rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova.

Wang je rekao da američka vlada već neko vrijeme uznemirava kineske diplomate i osoblje i "zastrašuje te ispituje kineske studente, oduzima im osobne elektroničke uređaje, pa čak neke i privodi".

SAD se upliće u kineske diplomatske misije, konfiscira kineske proizvode za "osobnu uporabu". Nije objasnio jesu li te akcije povezane s konzulatom u Houstonu.

State Department nije odmah odgovorio na zamolbu da komentira kineske optužbe.

Upućeni izvor rekao je da Kina razmišlja o zatvaranju američkog konzulata u Wuhanu, odakle je američki State Department već povukao svoje osoblje i njihove obitelji ranije ove godine zbog epidemije koronavirusa koja se prvi put pojavila upravo u tome gradu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev da komentira razmišlja li o zatvaranju konzulata u Wuhanu.

U lipnju je američko veleposlanstvo u Pekingu reklo da bi SAD mogao uskoro nastaviti rad u konzulatu u Wuhanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:09