NAPAD NA R. KRSTIĆA

Zatvor u Engleskoj: Musliman klao krvnika iz Srebrenice u ćeliji D 320

Nije svim haaškim osuđenicima u zatvoru lako kao što je u Švedskoj bilo Biljani Plavšić
 Sipa

ZAGREB - Bivši srpski general Radislav Krstić (62), kojeg je haaški Tribunal osudio na 35 godina zbog ratnih zločina u Srebrenici, teško je ranjen u britanskom zatvoru, gdje su ga u petak napala tri zatvorenika islamske vjeroispovijesti.

Kako pišu britanski tabloidi Sun i Daily Mail, a prenose svjetske agencije, Krstić je iz zatvora Wakefiled u Yorkshireu prevezen u bolnicu razrezanog vrata i izbodene glave te se nalazi u kritičnom stanju. Daily Mail piše da je barem jedan od napadača musliman iz BiH, stoga zatvorske vlasti vjeruju da je riječ o osveti. Krstić je, naime, bio jedan od najmoćnijih ljudi u Vojsci Republike Srpske, a izravni nadređeni bio mu je sam general Ratko Mladić.

Prva presuda za genocid

Haaški ga je sud, u svojoj prvoj presudi za genocid, 2001. proglasio krivim za pomaganje u organiziranju pokolja srebreničkih muslimana 1995. Tužiteljstvo je dokazalo da je Krstić, kao zapovjednik Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, sudjelovao na sastancima na kojima je pokolj planiran te da je dopustio da se njegovi vojnici i resursi koriste kako bi se omogućilo eliminacija 8000 ljudi.

Drinski korpus nije izravno sudjelovao u pogubljenjima, ali je granatirao Srebrenicu s ciljem da se civili istjeraju iz grada, znajući da postoji plan da ih se potom eliminira, tvrdi se u presud. Haaški je sud Krstića stoga prvo osudio na 45 godina zatvora, a kazna mu je 2004. smanjena na 35 godina, nakon čega je na odsluženje kazne premješten u Britaniju.

Mail piše da su Krstića čuvari pronašli kako leži na podu u lokvi krvi, a jedna od posjekotina bila je vrlo blizu važne arterije. Na tijelu i glavi su mu također bili tragovi udaraca.

Sramota za Britaniju

- Isprva se mislilo da je Krstić mrtav zbog sve te krvi. Bila je to dobro isplanirana i izvršena zasjeda - rekao je za Mail jedan zatvorski insajder.

Britanski tabloid piše kako je Krstić napadnut u svojoj ćeliji broj D320 hladnim oružjem kućne izrade te da se vjeruje da je riječ o žiletu pričvršćenom na četkicu za zube.

No, agencija Beta piše kako su banjalučki mediji objavili izjavu Krstićeva odvjetnika Nenada Petrušića da su na Krstića nasrnula trojica zatvorenika tijekom zatvorske šetnje te ga ozlijedila oštrim predmetom po licu i tupim predmetom po tijelu. Petrušić je dodao da Krstić “ničim nije izazvao napad, koji se samo može dovesti u vezu s njegovom presudom za Srebrenicu”.

Daily Mail tvrdi da se vjeruje da je jedan od napadača Indrit Krasniqi (22) iz zapadnog Londona, koji služi doživotnu kaznu zbog mučenja i ubojstva 16-godišnje Mary-Ann Leneghan 2005. u Readingu. Neimenovani izvori tvrde da je Krstić, iako je u teškom stanju, u međuvremenu iz bolnice vraćen u zatvor.

Britanska je policija pokrenula istragu, a mediji pišu kako je ovaj incident velika sramota za britanski zatvorski sustav, posebice s obzirom na to da je Wakefield tzv. strogo čuvani zatvor, u kojem se čuva oko 700 zatvorenika, od kojih su mnogi, kako pišu agencije, seksualni prijestupnici.

Tražit će premještaj

Srbijanska agencija Tanjug citirala je, pak, drugog Krstićeva odvjetnika, Tomislava Višnjića, koji je rekao da će od haaškog Tribunala tražiti da se Krstića premjesti u neki drugi zatvor jer britanske vlasti “očito nisu sposobne” zaštititi njegova klijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 12:14