MJERE OPREZA

Zatvoren zračni prostor, blindirana vozila, snajperisti na zgradama... Zelenski je stigao u Rim!

Unatoč tim mjerama sigurnosti Rim nije ni izbliza "blindiran" kao u nekim inim sličnim prilikama. Najveći stupanj histerije nameću američki predsjednici i njihove sigurnosne službe

Volodimir Zelenski i Giorgia Meloni

 Alberto Pizzoli/Afp

Predsjednik Zelens‘kyj doletio je državnim avionom Talijanske Republike koji je na aerodrom u rimskom Ciampinu sletio u 10.10. Dočekao ga je vicepremijer i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani i konvoj identičnih blindiranih vozila, da eventualnom atentatoru bude teže pogoditi u kojemu od njih putuje vrhovni zapovjednik oružanih snaga zaraćene države.

Zračni prostor nad Rimom bio je potpuno zatvoren. U zraku je bio samo policijski helikopter koji je i kamerom pratio dolazak i prolazak Zelens‘koga. Na svim prikladnim točkama duž predviđenih putanja postavljeni su snajperisti. Inženjerci su prekontrolirali kanalizaciju. Konstituirane su "crvene zone" oko pet ključnih točaka Zelens‘kyjeva boravka. Obuhvaćeni su: Piazza Barberini (gdje se okupila ukrajinska zajednica u Rimu), Kvirinal, Palača Chigi, Vatikan, te Hotel Parco dei Principi na Pariolima, gdje je privremeni ukrajinski "stožer".

image

Zelenski i Mattarella

Stringer/Afp
image

Volodimir Zelenski i Giorgia Meloni

Alberto Pizzoli/Afp
image

Volodimir Zelenski i Giorgia Meloni

Alberto Pizzoli/Afp

Unatoč tim mjerama sigurnosti Rim nije ni izbliza "blindiran" kao u nekim inim sličnim prilikama. Najveći stupanj histerije nameću američki predsjednici i njihove sigurnosne službe. Izvan "crvenih zona" Rim živi kao i obično. Više ga ometaju prolomi oblaka nego zatvorene zone. Zna biti gore kada se okupljaju prosvjednici sa svih strana Italije.

image

Ukrajinci na ulicama Rima

Andreas Solaro/Afp
image

Ukrajinci na ulicama Rima

Andreas Solaro/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:28