TURISTIMA ZABRANJEN PRILAZ

ZATVORENA TITOVA PEĆINA U DRVARU Odron uništio drvenu baraku, općina nema novca za sanaciju

 
Titova pećina
 / Profimedia / Screenshot

Titova pećina u Drvaru bit će zatvorena za turiste do daljnjeg jer je odron uništio drvenu baraku, objavila je načelnica općine Dušica Runić, a prenosi Srna.

Gospođa Runić je naglasila da je Titova pećina, koja se nalazi u Spomen-kompleksu "25. svibanj 1944" jedan od glavnih izvor prihoda općine, ali su ipak primorani da je zatvore zbog sigurnosti turista.

Načelnica općine je pojasnila da je do odrona došlo nakon višemjesečnih padalina, kada je na području općine Drvar krajem siječnja proglašeno stanje elementarne nepogode.

"Dio Titove pećine, preciznije drvena baraka koja je u sklopu Spomen-kompleksa '25. svibanj 1944' uništena je zbog odrona stijena", rekla je načelnica Runić.

Naglasila je da je općina Drvar u vrlo teškoj financijskoj situaciji, da nema sredstava za saniranje oštećenja, te da su se za pomoć obraćali federalnim i kantonalnim institucijama, ali nisu naišli na razumijevanje.

"Zahtjeve za pomoć slali smo kantonalnim i federalnim institucijama, ali nitko nije imao sluha. Iz Livanjskog kantona nismo dobili nikakav odgovor, dok je Federalna uprava Civilne zaštite odgovorila da rješavanje tog problema nije u njihovoj nadležnosti", dodala je.

U Drvaru se i dalje obilježava 25. svibnja, datum na koji se u bivšoj Jugoslaviji slavio Dan mladosti povodom rođendana Josipa Broza Tita. Iako to nije bio točan datum njegovog rođendana. A tog je dana 1944. godine Tito spašen nakon što je pokrenuta njemačka operacija “Konjićev skok” koja je za cilj imala uhvatiti lidera partizanskog pokreta u Jugoslaviji. Ključnu je ulogu odigrala Šesta lička. Tito nakon te operacije odlazi u Italiju pa zatim na Vis.

"Drvar s ponosom može proslavljati važne datume iz Drugog svjetskog rata, među kojima posebno mjesto zauzima 25. svibnja, jer je na taj dan 1944. godine odlučno rekao - ne najvećem zlu u povijesti čovječanstva", rekla je Dušica Runić.

Titovu pećinu godišnje posjeti od 5.000 do 10.000 turista. Do rata u BiH izazvanog agresijom JNA i Srbije, Titovu pećinu i Memorijalni kompleks "25. svibnja" godišnje je posjećivalo i do 200.000 turista, a ova destinacija nekada je predstavljala nezaobilazni dio mnogih učeničkih izleta i turističkih tura kroz Jugoslaviju.

Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks s Muzejom "25. svibnja" 2009. godine, kada je obilježeno 65 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 18:36