TRGOVINA SLOBODOM

Zatvorenici u BiH mogu otkupiti kaznu: Za 100 maraka dan zatvora manje!

‘Oni koji imaju para platit će, a ‘ko nema neće’, kaže predsjednik Općinskog suda u Sarajevu
 Davor Pongračić / Cropix

ZAGREB - Otkup grijeha bio je perfidan način izvlačenja novca od imućnih vjernika koji je osmislila inkvizicija. Otkup zatvorske kazne je nova povlastica za bogate koju je svojim zatvorenicima ponudila Bosna i Hercegovina!

Zaradili 56.800 maraka

Zatvorenici u BiH mogu platiti 100 konvertibilnih maraka po danu za posljednju godinu izdržavanja kazne na koju su osuđeni. Bosna je u dva mjeseca primjene te zakonske odredbe skupila 56.800 maraka od petorice zatvorenika. Jedan je platio 18.000 konvertibilnih maraka i izašao iz zatvora pola godine prije isteka kazne.

- Na ovaj način makar ćemo malo osloboditi zatvorske kapacitete jer je trenutno na slobodi 357 osuđenika. Opasnije je da slobodno šeta onaj koji je osuđen, a još nije bio u zatvoru, nego netko tko je odležao pet godina i ostala mu je još godina - izjavio je za Dnevni avaz predsjednik Općinskog suda u Sarajevu Goran Salihović. Na pitanje je li to zakonska povlastica samo za bogate, Salihović je odgovorio: - Oni koji imaju para platit će, a ‘ko nema neće!

Sporna kupnja oprosta

Sličan komentar da je to pogovanje bogatima imaju i neki hrvatski zastupnici koje smo pitali o ovoj praksi u BiH.

- To je vrlo opasna stvar jer šalje lošu poruku za generalnu prevenciju - smatra Ingrid Antičević Marinović, a njezin kolega zastupnik Dragutin Lesar smatra da ni kriza nije opravdanje za takvu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:16