KLIMATSKE PROMJENE

ZATVORILA SE RUPA U OZONU: Rekordno velik otvor nad Arktikom odjednom zacijelio

Baš kao što se odjednom stvorila tijekom proljeća, tako je rekordno velika ozonska rupa odjednom zacijelila, prenosi CBSNews.

Znanstvenici Copernicus Atmospheric Monitoring Servicea (CAMS, Služba za atmosferski nadzor Copernicus) koji nadziru rupu “bez presedana” bili su najavili zatvaranje još prošlog tjedna.

Pandemija koronavirusa koja je pod ključ strpala gotovo pola svjetskog stanovništva imala je blagotvoran učinak na obnovu okoliša, posebno kad je riječ o kvaliteti zraka koja se naglo poboljšala.

U venecijanskim su lagunama viđene meduze, iz Indije opet mogu vidjeti Himalaju, divlje životinje su se vratile u svoja staništa (primjerice na Plitvičkim jezerima). No, znanstvenici navode da pandemija vrlo vjerojatno nije bila razlog za zatvaranje ozonske rupe.

“Presudan je utjecaj na formiranje rupe imao neobično jak i dugotrajan polarni vrtlog”, objavili su iz CAMS-a preko Twittera. Sada, kad je vrtlog prestao, ozonska se rupa automatski zatvorila.

Prema nedavnim podacima NASA-e, razina ozona iznad Arktika dosegnula je rekordno nisku razinu u ožujku.

Ozbiljno smanjivanje ozonskog omotača je bilo neobično - 1997. i 2011. jedine su godine kada su se slična stratosferska oštećenja dogodila nad Arktikom. “Iako su tako niske razine rijetke, one nisu bez presedana”, potvrdili su istraživači.

Paul Newman, šef skupine koja se bavi studijima Zemlje u NASA-inu centru za svemirske letove Goddard u Greenbeltu, savezna država Maryland, izrazio je zabrinutost: “Ovako niska razina ozona nad Arktikom događa se otprilike jednom u desetljeću. Za ukupno zdravlje ozonskog sloja ovo je zabrinjavajuće jer su razine ozona u pravilu visoke tijekom ožujka i travnja”.

Klorofluorougljici, kemikalije koje su stvorili ljudi, uništavali su ozonski sloj u prošlom stoljeću te su na kraju stvorili čuvenu rupu koja se formirala na Antarktiku 1980-ih. Početkom ovog mjeseca Europska svemirska agencija ustanovila je da je rupa tri puta veća od površine Grenlanda.

Nakon potpisivanja Protokola iz Montreala 1987. godine, 197 zemalja (UN ima 193 članice) se složilo da se klorofluorougljici postupno uklone iz uporabe kako bi se ozon zaštitio od daljnjeg oštećenja. Zbog toga je došlo do smanjivanja rupe iznad Antarktika. Bez tih pravila, ovogodišnja bi arktička ozonska rupa mogla izazvati prijetnju zdravlju stanovništva na Zemlji.

“Ne znamo što je izazvalo da dinamika valova ove godine bude tako slaba”, rekao je Newman. “Ali, potpuno je jasno da bi oštećenje Arktika ove godine bilo puno gora da nismo prestali ispuštati klorofluorougljike u atmosferu zahvaljujući Protokolu iz Montreala”, zaključio je Newman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:38