'NAJLUĐA JEDNADŽBA'

'ZATVORILI STE OČI I POKUŠAVATE VOZITI' Stručnjake brine da većina zemalja, izuzev njih par, zapravo nije spremna za ublažavanje mjera

Ahmedabad u Indiji
 SAM PANTHAKY / AFP

Indijski će vlakovi ponovno početi voziti, a milijuni Filipinaca moći napustiti svoje domove unatoč tome što stručnjaci upozoravaju da mnoge zemlje u popuštanje mjera ulaze "naslijepo" jer nisu uspostavili čvrste sustave za praćenje novih slučajeva zaraze, piše Associated Press.

Neki od vodećih američkih stručnjaka za zarazne bolesti u utorak će se obratiti Senatu, a očekuje se da će ih zastupnici iz Demokratske stranke "izrešetati" pitanjima o broju smrtnih slučajeva od Covida-19, kapacitetima za testiranje i potezima administracije Donalda Trumpa koje percipiraju kao loše.

Stroga karantena zasad je pomogla Indiji da broj zaraženih koronavirusom zadrži poprilično nisko, s obzirom na to da se radi o zemlji s 1,3 milijarde stanovnika. Željeznički, cestovni i zračni promet obustavljeni su krajem ožujka, no broj novozaraženih posljednjih je dana porastao jer su neke tvrtke ponovno počele raditi.

Vlasti će uskoro u pogon pustiti i željeznički promet, a posebni će vlakovi prometovati velikim gradovima kao što su New Delhi i Mumbai. Putnici će u kolodvore moći ući samo ako nemaju simptome zaraze Covidom-19 te ako prođu mjerenje temperature.

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte rekao je da će ublažiti karantenu koja je dosta naštetila ekonomiji te zemlje. Upozorio je da će se osobe koje se planiraju vratiti na posao morati pridržavati mjera za suzbijanje širenja zaraze kako bi se izbjegao drugi val epidemije.

Unatoč tome, puno pitanja na temu pripremljenosti zemalja za ublažavanje mjera još uvijek nije dobilo odgovore. Šef za hitne slučajeve u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) dr. Michael Ryan, rekao je da sustavi za praćenje kontakata koje su uvele Njemačka i Južna Koreja ulijevaju povjerenje da će te zemlje uspjeti prepoznati i zaustaviti nove zaraze prije nego što izmaknu kontroli.

Ryan je, međutim, rekao da druge zemlje nisu implementirale slične sustave za praćenje osoba koje su pozitivne na Covid-19, pronalaženje njihovih bliskih kontakata te stavljanje oboljelih u karantenu. Nije htio reći o kojim se točno zemljama radi. "Zatvaranje očiju i pokušaj vožnje kroz ovo je najluđa jednadžba koju sam vidio", rekao je Ryan. "Stvarno se brinem da se neke zemlje pripremaju za vožnju na slijepo koja će trajati sljedećih nekoliko mjeseci."

Strahovi o eksploziji broja novih slučajeva posljednjih su se nekoliko dana obistinili u Njemačkoj, kineskom gradu Wuhanu i Južnoj Koreji. U Njemačkoj se slučajevi vežu uz tri klaonice koje su se otvorile nakon ublažavanja mjera dok se južnokorejski slučajevi vežu u noćne klubove.

Sustav za praćenje kontakata koji koristi SAD kombinacija je različitih pristupa i metodologija, glavno mu je obilježje da je improviziran i nedovoljan. Apple, Google, neke američke savezne države i određeni broj europskih zemalja razvijaju mobilne aplikacije za praćenje kontakata, međutim stručnjaci upozoravaju da one ne mogu zamijeniti dugotrajni laboratorijski rad.

U Njemačkoj, zemlji od 83 milijuna stanovnika, u akciju praćenja kontakata uključeno je više od 10 tisuća ljudi. Velika je Britanija u ožujku odustala od napora praćenja kontakata, što je koronavirusu omogućilo da se brzo proširi populaciju. Britanija sada želi angažirati 18 tisuća ljudi kako bi pratila kontakte. Francuski ministar zdravstva Olivier Véran obećao je da će ta zemlja imati robustan sustav testiranja te da će svakog tjedna testirati 700 tisuća ljudi. Francuski je Vrhovni sud u ponedjeljak je tamošnjoj vladi naredio da mora biti jako oprezna po pitanju zaštite privatnosti građana pa je sada nejasno kako će napredovati planovi ministra.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ustvrdio je da se ta zemlja uspješno uhvatila u koštac s koronavirusom te da je trijumfirala. Kasnije je rekao da je pričao o testiranju te inzistirao da se svaki Amerikanac koji to želi može testirati. Stručnjaci, međutim, kažu da zemlja nema takve kapacitete za testiranje. Trumpova je administracija u ponedjeljak ublažila njegove tvrdnje te konstatirala da vjeruje da postoji dovoljno testova kako bi se suzbilo širenje zaraze u domovima za starije i nemoćne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:39