POMNO PLANIRAN BIJEG?

Zatvorska čuvarica pobjegla s opasnim ubojicom, policija ih traži već danima: ‘To nije Vicki koju poznajemo‘

Prošli mjesec prodala je svoju kuću i govorila kako želi otići živjeti negdje blizu plaže, rekao je šerif okruga Lauderdale

Casey White i Vicki White

 Lauderdale County Sheriff‘s Office

Američka policija traga za odbjeglim zatvorenikom optuženim za ubojstvo i čuvaricom koja mu je, nagađa se, pomogla u bijegu iz zatvora. Casey White i zatvorska službenica Vicki White posljednji put viđeni su u petak ujutro u uredu šerifa okruga Lauderdale u Alabami.

Gospođa White tad je rekla kako zatvorenika vodi na procjenu mentalnoga zdravlja, no drugi službenici tek kasnije su shvatili da pregled nikad nije bio niti zakazan. Policija vjeruje kako je čuvarica pomogla Caseyju u organizaciji bijega i izdala nalog za njezino uhićenje, prenosi BBC.

- Gospođa White prošli mjesec prodala je svoju kuću i govorila kako želi otići živjeti negdje blizu plaže - rekao je u petak na konferenciji za novinare šerif okruga Lauderdale, Rick Singleton.

Petak, dan kad je par nestao, trebao je biti njezin posljednji dan na poslu. Iako imaju ista prezimena, zatvorenik i čuvarica nisu u srodstvu.

Vlasti Caseyja Whitea smatraju "naoružanim i iznimno opasnim", a strahuju da dotični sad ima pristup i službenom pištolju.

Nakon što je rekla da ga vodi na liječnički pregled, automobil Vicki White pronađen je na parkiralištu trgovačkoga centra, a isto popodne zatvorski službenici shvatili su kako Casey nije vraćen u pritvor. Nisu mogli kontaktirati niti kolegicu.

- Vjerujemo da je Vicki White sudjelovala u organizaciji bijega. Je li to učinila svojevoljno ili je na neki način bila prisiljena, nismo sigurni - rekao je šerif Singleton.

Američke vlasti sad nude nagradu do 10.000 dolara za informacije koje bi dovele do uhićenja Caseyja Whitea i Vicki White.

BBC prenosi kako je gospođa White na zatvorskom odjelu u Lauderdaleu radila oko 25 godina. Bila je pomoćnica ravnatelja, a dio njezina posla uključivao je i organiziranje prijevoza zatvorenika do suda. Svojom odlukom da Caseyja sama odvede u sudnicu prekršila je zatvorsku politiku, jer pravila nalažu da optuženika inače prate dva čuvara.

Vlasti sad pregledavaju videosnimke i telefonske pozive kako bi utvrdile je li Vicki bila u vezi s Caseyjem prije bijega.

Šerif Singleton ranije je rekao kako je gospođa White nekoliko puta bila izabrana za djelatnicu godine.

- Uvijek je bila uzorna. Ovo nije Vicki White koju mi poznajemo - izjavio je u ponedjeljak.

Majka Vicki White u ponedjeljak je pozvala kćer da se vrati kući. Rekla je kako su živjele zajedno posljednjih pet tjedana otkako je Vicki prodala svoju kuću, a izjavila je i kako nikad prije nije čula za dotičnog zatvorenika.

Casey White (38) optužen je za teško ubojstvo u rujnu 2020., kad je nožem izbo 58-godišnju Connie Ridgeway. Američka savezna agencija za provođenje zakona izvijestila je kako je već služio kaznu za niz zločina 2015., uključujući provalu, krađu vozila i policijsku potjeru. Priznao je ubojstvo i čekao suđenje u zatvoru okruga Lauderdale u trenutku kad je nestao.

White je i prije planirao bijeg iz zatvora, rekao je šerif Singleton za ABC News. No dužnosnici su 2020. saznali za plan, koji je trebao uključivati i uzimanje taoca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:19