VOĐA KNINSKIH SRBA

ZATVORSKE MUKE MILANA MARTIĆA 'Uvjeti u estonskom zatvoru su očajni, vratite me u Haag'

 YouTube

BEOGRAD - Haaški osuđenik i jedan od nekadašnjih vođa kninskih Srba Milan Martić zatražio je da bude hitno premješten u pritvorsku jedinicu Haaškog suda (ICTY), žaleći se na neodgovarajuće uvjete u zatvoru u Estoniji, gdje služi 35-godišnju kaznu zbog ratnih zločina, izvjestili su beogradski elektronički mediji pozivajući se na priopćenje ICTY-ja.

U pismu koje je Martićev odvjetnik Predrag Milovančević uputio predsjedniku Tribunala Theodoru Meronu, Martić se žali na uvjete i tretman u zatvoru u Tartuu u Estoniji koji su, kako navodi, znatno drukčiji od onih u kojima druge osobe osuđene pred ICTY-jem služe kaznu u ostalim europskim zemljama, poput Danske, Belgije, Norveške, Švedske, Velike Britanije, Francuske ili Njemačke.

Te su zemlje, kako se navodi, postigle dogovor s Haaškim tribunalom da uvjeti služenja kazne ne bi trebali biti gori od onih u pritvorskoj jedinici u Den Haagu.

Po sporazumu između tih zemalja i Tribunala, navodi Martićev odvjetnik, zatvorenicima treba biti osigurana adekvatna zdravstvena zaštita, te program resocijalizacije ako su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. Dalje se navodi da minimalni dogovoreni uvjeti podrazumijevaju i vlastitu ćeliju veličine najmanje devet četvornih metara, tuš i zahod u ćeliji, TV, hladnjak i bojler, što, kako se kaže u pismu koje citiraju srbijanski elektronički mediji, Martić u estonskom zatvoru trenutačno nema.

Martićev pravni zastupnik u pismu predsjedniku ICTY-ja navodi i da se njegov klijent žali kako mu nije dopušten izlazak u šetnju neograničeni broj puta dnevno niti smije zaključati svoju ćeliju, a nema mogućnosti ni raditi neki od zatvorskih poslova niti primati adekvatnu plaću za to u iznosu od nekoliko stotina eura, a također ni mogućnosti za česte sportske aktivnosti.

Uvjeti u kojima Martić služi 35-godišnju kaznu u zatvoru u Estoniji, kako navodi njegov odvjetnik, gori su od uvjeta u pritvorskoj jedinici ICTY-a, poglavito zbog neodgovarajuće zdravstvene zaštite, te izostanka programa resocijalizacije kažnjenika osuđenih na višegodišnju robiju.

Ilustrirajući te uvjete primjerima, Martićev odvjetnik navodi da se kod stomatologa može naručiti tek za dvije do tri godine, a šansu da dobije neki zatvorski posao imat će tek 2035.

Estonske vlasti još nisu odgovorile na Martićev zahtjev za poboljšanje uvjeta, pa je njegov pravni zastupnik od Tribunala zatražio hitno prebacivanje u pritvorsku jedinicu ICTY-ja u Den Haagu dok ne bude usvojena odluka o služenju kazne u nekoj drugoj zemlji.

Milan Martić osuđen je 2007. na 35 godina zatvora, a određeno je da služi kaznu u Estoniji i u estonskom je zatvoru od lipnja 2009.

Martić je srpski osuđenik kojemu je izrečena najduža kazna pred Haaškim tribunalom za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, a u trenutku presude imao je 52 godine. Martić je bio načelnik policije u Kninu, a zatim ministar unutarnjih poslova samozvane SAO Krajine, te predsjednik samoproglašene RSK, a optužnica ga je teretila za ratna zlodjela u Škrabrnji i zapovijed da se raketira Zagreb u svibnju 1995. kada je stradalo sedmero civila, a 214 ih je ranjeno.

Martić se dragovoljno predao Haaškom tribunalu 15. svibnja 2002.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:28