nemogući uvjeti

Zatvorski čuvari mučkim metodama tjeraju Navaljnog da prekine štrajk glađu: ‘Prže piletinu...‘

‘Znao sam da će vlasti pokušati diskreditirati štrajk glađu i ismijati ga. Iznenađuje me samo primitivnost njihovog pristupa‘, kaže
Zatvor u gradu Pokrovu, Aleksej Navaljni
 Dimitar Dilkoff/afp

Najpoznatiji Putinov kritičar, Aleksej Navaljni, tvrdi da ga zatvorski čuvari muče tako što mu u džep ubacuju slatkiše i ispred njega prže piletinu.

Navaljni je nedavno prebačen u zatvor izvan Moskve, u kaznenu koloniju IK-2 u Pokrovu, gdje služi zatvorsku kaznu u trajanju od tri i pol godine.

Od prošlog tjedna štrajka glađu u znak prosvjeda zbog loše medicinske njega. Naime, ruski oporbenjak ima herniju diska kralježnice i izgubio je osjet u rukama, izjavila je nedavno njegova odvjetnica Olga Mihailova. Unatoč tome što se već dulje vrijeme žali na loše uvjete, uskraćivali su mu liječenje.

Njegov drugi odvjetnik, Vadim Kobzev, koji ga je u srijedu posjetio u zatvoru, rekao je da Navaljni osjeća jake bolove dok hoda te da gubi osjet u nogama, dlanovima i zapešćima. Također dnevno gubi do jedan kilogram težine.

Mame ga slatkišima i prženom piletinom

Čuvari pokušavaju prekinuti štrajk glađu tako što mu u džepove ubacuju slatkiše, prže piletinu i nagovaraju ga da jede.

"Znao sam da će vlasti pokušati diskreditirati štrajk glađu i ismijati ga. Iznenađuje me samo primitivnost njihovog pristupa", rekao je Navaljni u objavi na Instagramu.

Dodao je još kako ga zadirkuju tako što ispred njega peku hranu i nagovaraju ga da jedu: "Hajde Leks... mmm, kakav miris! Odustani, nećeš time ništa postići", navodno mu govore.

Prvo je pomislio da čuvari samo slijede naredbe, ali onda je shvatio da oni zapravo "uistinu vjeruju u to što rade".

U kuhinju ide samo po vodu, kazao je Navaljni, a posebno je oprezan dok su televizijske kamere u blizini jer su ga već optužili da je njegov štrajk glađu prevara.

Također je ponovio da mu uskraćena odgovarajuća medicinska dijagnoza i da nije smio saznati rezultate MRI snimanja.

Reagirao i Amnesty International

Glavna tajnica organizacije za ljudska prava Amnesty International, Agnes Callamard, izjavila je da ga ruske vlasti "možda dovode u situaciju polagane smrti i pokušavaju sakriti što mu se događa". Usporedila je uvjete u kojima se nalazi s mučenjem.

Ruska zatvorska služba je demantirala te navode, prenosi BBC, tvrdeći kako je Navaljni imao "svu potrebnu medicinsku pomoć u skladu s njegovim medicinskim indikacijama".

Tajnica Bijele kuće, Jen Psaki, priznala je da su administraciju predsjednika Joea Bidena "uznemirili" izvještaji o pogoršanju zdravstvenog stanja ruskog oporbenjaka i ponovila je kako američka vlast smatra da su optužbe protiv Navaljnoga "izmišljene".

'Usporeni atentat na Navaljnog'

Oštar kritičar Vladimira Putina, britansko-američki investitor William Browder, smatra kako Rusija izvodi "usporeni atentat" na Alekseja Navaljnog te da dosadašnji tretman Kremlja prema neistomišljenicima pokazuje da je u velikoj opasnosti.

"Teško je zamisliti da si Putin može priuštiti da ga ostavi na životu", rekao je Browder za Euronews, dodajući kako je Navaljni sada u rukama istih onih koji su ga prošle godine pokušali ubiti.

"Iz prve sam ruke vidio kako se ponašaju prema neprijateljima države u zatvoru. Užasno ga maltretiraju. Ne dozvoljavaju mu liječenje i tko zna što mu još čine u pritvoru. Situacija se odvija potpuno isto kao i s Magnitskijem", rekao je Browder.

Browder vodi kampanju protiv kršenja ljudskih prava u Rusiji više od deset godina otkako je njegov prijatelj i odvjetnik Sergej Magnitski umro u pritvoru u moskovskom zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:00