POTRESNI DETALJI

'ZATVORSKI ČUVARI SU ME SEKSUALNO ZLOSTAVLJALI I GOVORILI DA IMAM HIV' Objavljeni šokantni memoari Amande Knox

 AFP

Amerikanka Amanda Knox (26), koja je u medijski izuzetno praćenom slučaju optužena za ubojstvo svoje cimerice Meredith Kercher u Perugi 2007., krajem travnja trebala bi objaviti knjigu “Čekajući da me se čuje”, u kojoj otkriva svoju stranu priče tijekom četverogodišnjeg suđenja u Italiji. U memoarima ona progovara o nedostatku dokaza pronađenih tijekom istrage o ubojstvu njezine kolegice, na kojem je tužilaštvo temeljilo slučaj.

Fiksiran na seks

Podsjetimo, Amanda (26) i njezin bivši dečko Raffaele Sollecito (30) proglašeni su 2009. krivima i osuđeni na 26 i 25 godina zatvora. Godine 2011. ta je presuda poništena i oni su postali slobodni ljudi. No, sada je proces opet vraćen na drugostupanjski sud u Firenci.

A. Knox u svojim kronikama navodi kako su je talijanski zatvorski čuvari nekoliko puta nemilosrdno zlostavljali, seksualno i psihički, a slično je doživjela i od ženskih zatvorenica.

“On je bio fiksiran na temu seksa - s kim bih to učinila, kako sam to voljela raditi i kako bih to napravila s njim”, napisala je A. Knox prijateljici 3. listopada 2011. o Raffaelu Argiru, jednom od starijih zatvorskih čuvara u zatvoru Cappanne. Tamo je odsjedila četiri godine zbog ubojstva cimerice, također studentice na razmjeni, prije nego što je bila oslobođena. “Bila sam iznenađena i šokirana takvim provokacijama te sam na njih reagirala tako da sam pokušala promijeniti temu.”

Nakon što je prvotno suspendiran s dužnosti zbog optužbi da je seksualno zlostavljao još jednu zatvorenicu s odjela, Argiro je sada u mirovini. A. Knox tvrdi da je Argiro prvi put tražio seks od nje ubrzo pošto je uhićena 6. studenoga 2007. “Argiro me pratio na svim medicinskim pregledima u zatvoru - dvaput na dan - a noću me zvao na treći kat u svoj prazni ured kao bismo malo ‘pročavrljali’”, napisala je A. Knox koja je bila i na meti ostalih zatvorenica s odjela.

Jedna od njih više je puta željela s njom započeti lezbijsku vezu, često joj prijeteći i stalno je držeći pod pritiskom, ustvrdila je mlada žena. Drugi nekompetetni službenici u zatvoru lagali su, pak, da je HIV pozitivna. Njen odvjetnik, Bob Bernett, rekao je da će detalji iz Amandinih memoara šokirati svijet.

Novi sudski proces

Približno šest godina nakon ubojstva mnoga su pitanja o tom slučaja ostala neodgovorena, a neke odgovore navodno će donijeti knjiga. Ponovnom istragom, kojom su se bavili angažirani istražitelji, ozbiljnim analizama i forenzičkim dokazima iznijet će se mnoge nepravilnosti u policijskoj proceduri te neprofesionalnosti koje je studentica doživjela na suđenju.

Knjiga “Čekajući da me se čuje” trebala bi biti objavljena 30. travnja, dva mjeseca kasnije od prvotnog rasporeda. Datum je promijenjen zbog ponovnog ročišta na talijanskom Vrhovnom sudu. Tada je, naime, odlučeno da se cijeli proces za ubojstvo Meredith Kercher treba ponoviti.

Novo suđenje održat će se u Firenci, odlučio je Vrhovni sud, prihvativši žalbu državnog odvjetništva u Perugi na puštanje na slobodu Amande Knox i Sollecita 2011. godine.

Suđenje u odsutnosti

Glavni državni odvjetnik zatražio je poništenje oslobađajuće presude, ocijenivši da je ona rezultat “rijetke mješavine kršenja zakona i nedostatka logike”. I glavni tužitelj Vrhovnog suda Luigi Riello kritizirao je suce drugostupanjskog suda i naglasio kako postoje valjani razlozi za novi proces. - I dalje mi ne vjeruju - izjavila je odvjetniku navodno šokirana A. Knox, koja je proces na talijanskom Vrhovnom sudu pratila iz svoga doma u američkom gradu Seattleu.

A. Knox i Sollecito osuđeni su u prvom stupnju za seksualni napad i ubojstvo M. Kercher, koja je izbodena na smrt u svojoj spavaćoj sobi. Njezino tijelo pronađeno je 2. studenoga 2007. u stanu u Perugi koji je dijelila s ostalim studenticama. Istraga je utvrdila da je Meredith ubijena tijekom noći i policija je uhitila A. Knox, a nakon nekoliko dana uhićen je i Sollecito te Patrick Lumumba, vlasnik bara u Perugi u kojem je povremeno radila Amanda. Mjesec dana poslije u Njemačkoj je uhićen i izručen Italiji afrički građanin Rudy Guede, koji je na prvostupanjskom sudu kažnjen sa 30 godina zatvora, a kazna mu je na drugostupanjskom sudu smanjena na 16 godina.

Proces protiv A. Knox i Sollecita započeo je 16. siječnja 2009. i na prvostupanjskom sudu su osuđeni na 26 (Amanda) i 25 (Raffaele) godina zatvora. Oboje je tijekom cijelog procesa tvrdili da su nevini. Žalbeni sud ukinuo je presudu nakon što su neovisni forenzički istražitelji oštro kritizirali policijske DNK dokaze, rekavši da su nepouzdani. Mlada Amerikanka, koja se nakon oslobađajuće presude iz Italije odmah vratila kući u Seattle, ne može biti izručena Italiji pa će joj se vjerojatno suditi u odsutnosti.

Niz propusta policijskih istražitelja

Prema talijanskom zakonu, A. Knox trebala je biti ispitana pod nadzorom 12 članova policije koji su razgovor trebali snimati. A nisu. Također, trebala je imati odvjetnika već na prvom ispitivanju, no nije ga imala. U vrijeme kada još nije dobro baratala talijanskim, trebala je imati i službenog prevoditelja. Policija se, međutim, oslonila, na jednog svog službenika, za kojega se pokazalo da je bio član istražiteljskog tima. Godinu dana nakon ubojstva jedan od policijskih činovnika bio je optužen za neosnovano iznuđivanje priznanja, no nije bio ponovno ispitan. Sudeći prema svim prvim dokazima, nije bilo sumnje da je ubojica Rudy Guede. Njegovi su otisci i DNK nađeni po tijelu žrtve. Dvije godine nakon ubojstva Guede nije davao nikakve naznake da su Amanda ili Rafaelle bili umiješani u ubojstvo. No, dobio je 30 godina zatvora te promijenio mišljenje. Kazna mu je smanjena na 16 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:23