AUTONOMNO ORUŽJE

'ZAUSTAVITE RAZVOJ UMJETNE INTELIGENCIJE U VOJNE SVRHE' Genijalci i bogataši apeliraju na sve svjetske vlade

Brojni svjetski znanstvenici i tehnološki prosvjetitelji potpisali su zajedničko otvoreno pismo u kojem pozivaju sve svjetske vlade da zabrane razvoj 'autonomnih napadačkih oružja' kako bi spriječili 'utrku u inteligentnom naoružanju'.

Pismo, koje možete pročitati OVDJE, bit će predstavljeno na Međunarodnoj udruženoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji koja sutra (u utorak 28.7.2015.) počinje u Buenos Airesu. Do sada su ga potpisali Stephen Hawking, Elon Musk, Noam Chomsky, Steve Wozniak...

Hrvatska za sada ne sudjeluje, a od zemalja regije, pismo su potpisali Ivan Bratko sveučilišta u Ljubljani, te s beogradskog fakulteta filozofije.

Najveća zabrinutost potpisnika, što se očituje u sadržaju pisma, jest pretvaranje robota i vozila u pametne autonomne sustave. Krstareće rakete i dronovi kojima upravljaju piloti su prihvaćeni jer 'ljudi i dalje donose konačnu odluku'. Međutim, razvoj autonomnog naoružanja koje se može boriti i ubiti bez ljudske intervencije treba, kažu potpisnici, 'srezati u korijenu'.

- Ključno pitanje za čovječanstvo jest, krenuti s globalnom utrkom u inteligentnom naoružanju ili spriječiti postojanje tako nečeg. Ukoliko bilo koja vojna sila krene s razvojem UI naoružanja, utrka je neizbježna, a posljedice su više nego očite: autonomna oružja će postati 'Kalašnjikovi sutrašnjice' - navodi se u pismu.

U nastavku, pismo donosi snažniju paralelu između autonomnog oružja i kemijsko-biološkog naoružanja.

- Upravo kao što većina kemičara i biologa nema interes u izradi kemijskog ili biološkog naoružanja, većina znanstvenika UI-ja ne želi raditi na UI oružju. Isto tako, ne žele da im drugi znanstvenici unište trud i rad na polju umjetne inteligencije koja bi u budućnosti mogla imati ogromne društvene benefite - objašnjava se.

Nije poznato na koga je pismo točno adresirano. Možda je stvoreno sa svrhom podizanja svijesti o spomenutoj problematici kako ne bismo ostali slijepi na razvoj autonomnog naoružanja.

Elon Musk i Stephen Hawking su upozorili na opasnosti napredne umjetne inteligencije. Musk to opisuje kako 'potencijalno opasnije od nuklearki' dok Hawking ulazi u filozofsku raspravu navodeći da je UI 'naš najveći egzistencijalni problem'.

Najveći problem s UI općenito te autonomnim naoružanjem jest da je riječ o revolucionarnoj tehnologiji. Jednom kada stvorimo naprednu UI ili oružje koje samo može odlučiti koga napasti, više nema povratka.

Nismo mogli iskontrolirati barut i nuklearno naoružanje, a slična će situacija sigurno biti i s autonomnim oružjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:27