REPORT GOJKA DRLJAČE

Zaustavljena isporuka kazahstanske nafte u EU, Stari kontinent klizi u veliku krizu!

Ruski sud je donio odluku o zatvaranju terminala na Crnom moru zbog kršenja ekoloških pravila o izlijevanju nafte

Crpljenje nafte, Vladimir Putin/Ilustracija

 AFP

Rusija je pronašla još jedan način da Europi smanji opskrbu energentima - naložili su Caspian Pipeline Consortiumu da zaustavi isporuke nafte sa svog izvoznog terminala na Crnom moru. Preciznije, ruski sud donio je odluku o zatvaranju terminala zbog kršenja ekoloških pravila o izlijevanju nafte. Na taj način spriječena je zapravo isporuka kazahstanske sirove nafte članicama EU, dok se ruska nafta i dalje može isporučivati na druge načine. Posljedica ove zabrane je smanjenje isporuka nafte u EU za oko 1,5 milijuna barela dnevno.

Rusiji je zaustavljanje isporuka preko Caspian Pipeline Consortiuma (CPC) dobro došlo jer Rusiji ne proizvodi nove troškove, a značajno podiže energetski pritisak na EU. Naime, oko dvije trećine naftnih isporuka CPC-a završava u EU. Odluku o zaustavljanju isporuka nafte CPC-u je propisao zamjenik premijera Ruske Federacije. Kompanija je dobila rok da riješi probleme s izlijevanjem nafte do 30. studenog, te je sud suspendirao njihove operacije kako bi ih kaznio. Rusija će onih 10 posto ukupnih volumena isporuka CPC-a koji predstavljaju rusku naftu lako preusmjeriti, ali takvo rješenje nije moguće za naftu iz Kazahstana koja čini 80 posto isporuka CPC-a.

Isporuke nafte na europska tržišta već su ugrožene ne samo zbog sukoba s Rusijom nego i nemirima u Libiji, zbog čega su isporuke iz te afričke zemlje pale za dvije trećine. Prekidi isporuke nafte kroz CPC naftovod novi je značajni energetski udarac za EU jer bi moglo doći do novog dizanja cijena ključnog energenta.

Daljnje usporavanje realni scenarij

Pri ovome ne treba zaboraviti da je cijena prirodnog plina narasla 700 posto od početka prošle godine, a situacija se pogoršava. Trenutačno je glavna linija - Sjeverni tok - zatvorena zbog održavanja, ali se strahuje kako Putin više neće otvarati taj plinovod, kako bi povećao energetski pritisak na EU. Prošli mjesec nakon manjeg požara na LNG terminalu u Teksasu zaustavljene su isporuke prirodnog plina prema EU. Radi se o najvećem izvoznom terminalu u Sjedinjenim Državama. Od zatvaranja američkog izvoznog terminala Freeport cijena plina u EU skočila je 60 posto, dok je u Sjedinjenim Državama zbog povećanja ponude pala za 40 posto.

Procjene analitičara govore kako bi problemi s opskrbom plinom i naftom guraju Europu u recesiju. Indikatori gospodarskog rasta govore kako su Sjedinjene Države već sada u recesiji.

S obzirom da se očekuje daljnje zaoštravanje monetarnih politika Federalni rezervi i Europske središnje banke, daljnje usporavanje ekonomskih aktivnosti realni je scenarij. Iz Njemačke se već upozorili kako manjak plina može izazvati krizu nalik onoj nakon kolapsa Lehman Brothersa.

Treba podsjetiti da je EU pripremala embargo na uvoz nafte iz Rusije, ali je cijela akcija do sada rezultirala samo značajnim rastom cijena naftnih derivata u EU, a stvara se panika zbog moguće nestašice plina. Direktor ClearView Energy Partnersa, Kevin Book, tvrdi za Bloomberg kako je plin danas ono što je u 1970-ima bila nafta jer ima esencijalnu ulogu u više velikih europskih ekonomija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:23