GDJE IM JE BILA PAMET?

ZAUSTAVLJENE U ZADNJI ČAS Tri uzorne učenice pobjegle iz škole kako bi se pridružile IS-u: 'Da, željele smo otići džihadistima'

 AFP

DENVER Kad su ga nazvali iz srednje škole kako bi ga obavijestili da njegove kćeri nema na nastavi, Assad Ibrahim iz Denvera nije posumnjao u ništa neprilično. Nazvao je kćer na mobitel, ona mu se javila i objasnila kako kasni na nastavu.

No, 16-godišnja Amerikanka sudanskog porijekla u to je vrijeme, umjesto u školi, bila na putu za Siriju, gdje se namjeravala pridružiti snagama Islamske države. Zajedno s njom, na teritorij pod kontrolom IS-a zaputile su se i njene dvije prijateljice, sestre porijeklom iz Somalije.

Njih su dvije svom ocu rekle kako idu u knjižnicu gdje će učiti cijeli dan, no, kad je otac stigao s posla nije ih mogao nigdje pronaći. Ubrzo je otkrio da su uzele svoje putovnice te je nazvao Assada Ibrahima.

I Assad je utvrdio kako nema kćerkine putovnice, te da je djevojka sa sobom uzela i 2.000 dolara u gotovini. Obitelji su nazvale FBI i obavijestile ih o sumnjama da djevojke putuju u Siriju, preko Turske.

FBI je odmah objavio tjeralicu, a djevojke su zaustavljene na aerodromu u Frankfurtu, gdje su trebale presjesti na zrakoplov za Tursku. Tri su djevojke, stare 15, 16 i 17 godina, potom vraćene natrag u SAD.

Ispitane su i puštene na slobodu bez dizanja optužnice, a prilikom ispitivanja potvrdile su kako su imale namjeru pridružiti se militantima Islamske države.

Roditelji tvrde kako nisu imali pojma da njihova djeca planiraju takvo što te da niti jedna od njih nikad prije nije bježala od kuće, piše CNN.

FBI istražuje online povijest djevojaka kako bi utvrdili tko im je pomogao u organizaciji puta. No, istražitelji sumnjaju kako su djevojke vjerojatno sve isplanirale same te da nisu imale pojma kako poduzeti zadnji korak – prijeći iz Turske na teritorij pod kontrolom Islamske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:11