GOTOVA KRIZA?

Zavađene stranke talijanske desnice na sastanku rekle da su jedinstvene nakon svađe

"Radimo zajedno kako bismo Italiji dali snažnu, kompaktnu vladu visokog profila što je prije moguće", objavio je Berlusconi

Giorgia Meloni

 Piero Cruciatti/Afp

Dvije zavađene stranke u talijanskoj desnoj koaliciji ponovno su se složile, rekli su izvori u ponedjeljak, nakon prošlotjednog sukoba koji je mogao utjecati na formiranje vlade nakon izborne pobjede.

Među strankama je u ponedjeljak navečer postignuta "maksimalna srdačnost i suradnja", priopćile su obje stranke nakon sastanka u stranačkom stožeru krajnje desne stranke Braća Italije koju vodi Giorgia Meloni.

"Braća Italije i Forza Italia predstavit će se ujedinjeni s ostalim snagama koalicije na nadolazećim konzultacijama s predsjednikom Republike Sergiom Mattarellom", priopćile su stranke.

Svađa je izbila nakon što su procurile fotografije bilješki čelnika stranke Forza Italia Silvija Berlusconija koji je Meloni opisao kao "tvrdoglavu, arogantnu i uvredljivu".

Rukom pisana bilješka fotografirana je u četvrtak u Senatu i poremetila je odnos između dviju stranaka i desno populističke Lige dok pokušavaju formirati vladu.

Berlusconijeva je zabilješka snimljena u jeku teških pregovora o raspodjeli ministarskih mjesta.

"Radimo zajedno kako bismo Italiji dali snažnu, kompaktnu vladu visokog profila što je prije moguće", objavio je Berlusconi na Instagramu.

Također je rekao da su se zastupnici tijekom sastanka složili oko svojih prioriteta za novu vladu, s fokusom na rješavanje sve većih troškova energenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 03:07