ČEKA SE SUD

Završava se istraga protiv Hrvata zarobljenog u Azovstalu, Rusi počeli ‘igru razmjene‘ s Amerikancima

U Donjecku nedavno na smrt osuđena već trojica stranih pripadnika pukovnije Azov

Ruski vojnik u katakombama Azovstala u Mariupolju

 Yuri Kadobnov/Afp

U paradržavnoj proruskoj separatističkoj tvorevini Donjeck, završava se istraga protiv trojice britanskih, jednog Švedskog i jednog hrvatskog pripadnika pukovnije Azov, zarobljenih u Azovstalju u Mariupolju, javlja ruska državna agencija TASS.

Radi se o Vjekoslavu Prebegu, Mathiasu Gusafssonu, Johnu Hardingu, Dylanu Healyju te Andrewu Hillu koje se tereti, kako kaže agencija, "jer su bili plaćenici".

Kako piše moskovski list Komsomoljskaja pravda sva petorica zarobljenika odbacili su optužbe da su sudjelovali u "borbama na području Donjecke narodne republike". Sada je na pravosudnim organima paradržavne tvorevine hoće li ih suditi ili ne.

Podsjetimo da su u Donjecku nedavno na smrt osuđena već trojica stranih pripadnika pukovnije Azov, Britanci Aiden Aslin i Shaun Pinner te Marokanac Saaudun Brahim. Neki mediji objavili su da je kazna izvršena, ali nema nikakve službene potvrde za to.

Razmjena zarobljenika

Istodobno ruska i američka strana aktivno pregovaraju o razmjeni "svojih" zatvorenika. Naime, ruska strana "ponudila" je SAD-u da za njihovog državljanina, poznatog "trgovca oružjem" Viktora Buta, koji je osuđen na 25 godina, razmijene za dvoje američkih državljana iz ruskih zatvora - Paula Whelana osuđenog zbog špijunaže te košarkašicu Brittney Griner, koja je ovih dana dobila čak devet godina (deset je maksimum) jer joj je prilikom pregleda prtljage na moskovskom aerodromu Šeremetjevo pronađena smjesa od hašiša. Griner je uhićena samo tjedna dana prije ruske agresije na Ukrajinu.

Rusi su nedavno na "popis" dodali i FSB-ovog likvidatora Vadima Krasikova koji je u Njemačkoj osuđen zbog ubojstva čečenskog ratnog zapovjednika Zalimhana Hangošvilija.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, na sklopu ASEANA u kambodžanskom Pnom Penu, izjavio je, prenosi ruska agencija Interfax, kako američki državni tajnik Antony Blinken "nije pokazao interes za kontakt s njima na marginama sastanka" te je iz toga izvukao zaključak da "Blinken nije zainteresiran za razmjenu i oslobađanje Griner i Whilana".

Naime, Lavrov se pozvao na glasnogovornika Pentagona Johna Kirbyja, koji je najavio da bi Lavrov i Blinken trebali dogovoriti detalje razmjene zatvorenika te da je "Moskva spremna raspraviti tu temu". Antony Blinken je kazao kako su zainteresirani za oslobađanje Brittney Griner, a američki mediji ističu da je ona dobila tako drastičnu kaznu upravo zbog "pritiska" jer su Amerikanci govorili da Butova kazna nije adekvatna "krivici" američkih državljana.

Ruska igra

Blinken je kazao kako je Brittney Griner žrtva ruske igre da se preko njene presude ostvare vlastiti interesi. Predsjednik SAD-a Joe Biden napao je presudu protiv Griner te pozvao Rusiju da je "smjesta oslobodi". No, vjerojatno će doći do razmjene i But, kojeg zovu " gospodarom rata" će uskoro prema Moskvi.

Podsjetimo da je But prema izvješćima UN-a vodio jednu od najvećih mreža za šverc oružja na svijetu. Sumnjiče ga da je naoružavao Al Kaidu, afganistanske talibane, kolumbijsku ljevičarsku gerilu, Revolucionarne oružane snage Kolumbije, potom Revolucionarnu ujedinjenu frontu u Sierra Leoneu, te militantne islamske skupine na Filipinima i mnoge druge.

No, dok se očekuje da se međusobno razmjene zatvorenici, ruski portal Vjorstka pozivajući se na nevladinu organizaciju "Zatočen Rus", tvrdi da privatna vojska Wagner vrbuje po ruskim zatvorima osuđenike za rat u Ukrajini. Kažu da su tako vrbovali namanje tisuću zatvorenika iz 17 ruskih zatvora.

Ako pristanu nudi im se plaća od oko tri tisuće dolara mjesečno, zdravstveno osiguranje te "državna sahrana" u slučaju negativnog ishoda, ali i ono najvažnije - nudi im se pomilovanje od predsjednika Vladimira Putina nakon šestomjesečno odrađenog ugovora na bojištu. Nije precizirano kako privatna vojska može "ishoditi predsjednikovo pomilovanje", ali već se duže vrijeme govorilo da, ruska vojska ima problema s popunom svojih snaga. Prema nekim procjenama gotovo 75 tisuća ruskih vojnika "izbačeno je iz stroja" za ovih gotovo pet i pol mjeseci rata. Podsjetimo da je Rusija agresiju započela s nekih 150 tisuća vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:14