UBOJSTVO S POTPISOM

ZAVRŠENA ISTRAGA UN-A O KHASHOGGIJEVOJ SMRTI 'Smrt novinara i političkog disidenta nedvojbeno je djelo Saudijske Arabije'

Jamal Khashoggi
 Middle East Monitor/Handout / REUTERS

Završena je posebna istraga Ujedinjenih naroda o smrti novinara Jamala Khashoggija, a rezultati upućuju kako je njegovo ubojstvo definitivno bilo planirano od strane arapskih vlasti.

Kako javlja BBC, u izvješću koje potpisuje posebna izvjestiteljica UN-a Agnes Callamard navodi se kako postoje jasne indicije i dokazi da su saudijski princ Mohammed bin Salman i drugi saudijski visoki dužnosnici izravno umiješani u ubojstvo. No, izvješće se zasad bazira na nedvojbenoj saudijskoj odgovornosti za smrt novinara, dok po pitanju osobne odgovornosti princa i dužnosnika sugeriraju detaljnu istragu.

Podsjetimo, 58-godišnji kolumnist Washington Posta posljednji je puta viđen (i snimljen) kako ulazu u saudijski konzulat u Istanbulu, gdje je htio ishoditi papire za vjenčanje sa svojom zaručnicom Hatice Cengiz. Ustanovljeno je da je u konzulatu brutalno zaklan i raskomadan.

Saudijska Arabija organizirala je suđenje za 11 neimenovanih osumnjičenika koje je zatvoreno za javnost, a za petoricu se traže i smrtne kazne, no međunarodne organizacije, kao i UN, tvrde kako to suđenje nije zadovoljilo minimalne standarde i traže da se prekine.

U odgovoru, saudijski javni tužitelj Shalaan Shalaan rekao je da je petero ljudi priznalo sudjelovanje u ubojstvu. Po njegovim riječima, javlja BBC, princ nije "imao saznanja o tomu". Navodno se radilo o individualnoj i neautoriziranoj akciji grupe saudijskih tajnih agenata s kojom vrh države nije bio povezan.

No, posebna istražiteljica Callamard to demantira i tvrdi da je riječ o "izvansudskom ubojstvo za koje je odgovorna država". Zaključno, zahtijeva dodatnu kaznenu istragu protiv visokih saudijskih dužnosnika, uključujući samog princa bin Salmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:01