ITALIJA

Završene političke konzultacije o formiranju nove vlade, Draghi dobio podršku većine stranaka

Draghi nije dao izjave po završetku konzultacija, no može početi pripremati konkretnu političku agendu i imenovati kabinet
Mario Draghi
 Alessandra TARANTINO/POOL/AFP

Bivši predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi završio je u utorak navečer političke konzultacije o formiranju nove vlade dobivši podršku većine stranaka u talijanskom parlamentu

Zadnja talijanska vlada koju je vodio Giuseppe Conte, raspala se u siječnju nakon izlaska stranke u koaliciji te je talijanski predsjednik zadužio Draghija da sastavi novu vladu koja bi vodila zemlju kroz pandemijsku i gospodarsku krizu.

Draghi nije dao izjave po završetku konzultacija, no može početi pripremati konkretnu političku agendu i imenovati kabinet za što mu je potrebna podrška predsjednika, piše agencija dpa.

Draghiju je potrebno povjerenje oba doma parlamenta što znači da mu je ključna podrška velikih političkih stranaka.

Podršku je Draghiju dao i bivši premijer Silvio Berlusconi koji se prvi put pojavio u javnosti nakon dugih mjeseci, vidno oslabljen i umoran pošto je ujesen prebolio covid te ponovno bio hospitaliziran u siječnju zbog srčane aritmije.

"Bit ćemo odgovorni. Trenutak je ozbiljan i nalaže svima da po strani ostavimo kalkulacije, taktike, izborne interese i na prvo mjesto stavimo spas zemlje", izjavio je 84-godišnji Berlusconi, kako prenosi agencija France presse.

Posebno su teški bili pregovori sa strankom Liga bivšeg ministra unutarnjih poslova Matteom Salvinijem i populističkom Pokretom pet zvijezda (M5S).

M5S, čiju je podršku Draghiju osobito važno dobiti jer je najjača snaga u parlamentu, nije objavila svoje stajalište.

Conte je podnio ostavku pošto je stranka bivšeg premijera Mattea Renzija napustila koaliciju lijevog centra zbog spora o tome kako koristiti pomoć za pandemiju iz Europske unije.

Zadnjih tjedana, mogućnost formiranja tehnokratske vlade razmatrana je kao moguća kratkoročna opcija kako bi se premostile borbe između stranačkih lidera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 04:41