FRANCUSKA

Završeni radovi učvršćivanja katedrale Notre-Dame i sad se može krenuti s restauracijom

Posljednja faza učvršćivanja strukture uključivala je jačanje svodova divovskim drvenim okvirima u obliku luka
 Thomas SAMSON/POOL/AFP

Radovi učvršćivanja katedrale Notre-Dame završeni su, čime je omogućen početak restauracije na katedrali dvije godine nakon što je požar uništio potkrovlje te uzrokovao pad tornja kroz svod, rekli su dužnosnici u subotu.

Brzo nakon požara u travnju 2019. godine, predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će katedrala - koja datira iz 12. stoljeća - biti potpuno obnovljena te je kasnije obećao da će je vjernicima otvoriti do 2024. godine, kad Francuska bude domaćin Olimpijskih igara.

image
STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Posljednja faza učvršćivanja strukture uključivala je jačanje svodova divovskim drvenim okvirima u obliku luka, rekla je državna agencija koja predvodi radove, dodavši da radovi teku u skladu s Macronovim planom otvaranja.

Prethodni dizajn katedrale će biti obnovljen, uključujući 96-metarski toranj koji je dizajnirao arhitekt Eugene Viollet-le-Duc sredinom 1800-ih i za koji je odabrano novo drvo.

image
Mathieu CHAMPEAU/AFP

Restauracijski radovi trebali bi početi tijekom narednih mjeseci nakon natječaja izbora tvrtki. Prije toga, ovaj mjesec će početi proces čišćenja unutrašnjih zidova i poda katedrale, priopćila je agencija.

Požar na katedrali Notre-Dame izazvao je šok u Francuskoj i diljem svijeta. Uplakani Francuzi i zapanjeni turisti promatrali su u nevjerici dok je paklena bujica gutala katedralu, koja je obilježje samog centra Pariza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:22