ODLAZAK MUTTI

Završetak ere Merkel: Helmut Kohl prepoznao je njezin politički talent. To ga je stajalo glave

Kći pastora poljskog podrijetla, talentirana matematičarka, pobjednica na Olimpijadi ruskog jezika, znala je prepoznati trenutak i znala je uz koga se treba vezati

Angela Merkel je neobična žena. Nitko na političkoj sceni Savezne Republike Njemačke od 'političke ništice' nije se popeo tako brzo i tako visoko kao ona. Samo godinu dana nakon što se u doba preokreta u Istočnoj Njemačkoj prvi put istinski politički angažirala, već je bila zastupnica u Bundestagu i savezna ministrica, potom je postala glavna tajnica CDU i -kao prva žena u povijesti neke njemačke pučke stranke - čak savezna predsjednica CDU. Kao predsjednica stranke krenula je stopama povijesnih veličina kao što su bili Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Kurt Georg Kiesinger, Reiner Barzel i Helmut Kohl", glasi precizan opis njemačke kancelarke na odlasku, koji je napisao Gerd Langguth u neautoriziranoj biografiji "Angela Merkel", koja je objavljena 2006., nedugo nakon što je tek postala premijerka.

Langguth ju je opisao kao "vrlo poznatu, a u isto vrijeme uglavnom nepoznatu ženu", što je, u stvari, ocjena koja stoji i desetljeće i pol kasnije. Jer o Angeli Merkel se zna puno, a opet, vrlo je malo državnika koji su uspjeli zaštititi privatni život poput nje.

image
Studentica Merkel
Archivio Gbb/Alamy/Alamy/Profimedia

Na primjer, dugo se nije znalo da je Angela Merkel, po očevoj liniji, podrijetlom Poljakinja. Njezin djed Ludwig Kaźmierczak potječe iz Poznana u Poljskoj, koji se do 1945. zvao Posen i nalazio u tadašnjoj Njemačkoj. On je tada u Poznan poveo i svoju njemačku zaručnicu Margarethe. Kasnije je par emigrirao u Berlin, a poljsko su prezime Kaźmierczak promijenili u Kasner, što je djevojačko prezime njemačke kancelarke. Ali i nakon što je emigrirala, obitelj Kasner je ostala u vezi sa svojim poljskim rođacima. Tako je djed 1930. zajedno sa svojom njemačkom suprugom posjetio obitelj u Poznanu, a Poljaci su uzvratili posjet i bili u Berlinu. Iako je promijenio ime, djed Angele Merkel je uvijek isticao svoje poljsko podrijetlo. Njegov sin Horst Kasner je otac Angele Merkel.

Djevojka sa sela

Horst Kasner rođen je u Berlinu i od 1948. godine studirao je teologiju na sveučilištima u Heidelbergu i Hamburgu. Dana 17. srpnja 1954. godine on i supruga dobili su djevojčicu, koju su nazvali Angela Dorothea. Roditelji djevojke bili su obrazovani ljudi: majka Herlind bila je učiteljica engleskog i latinskog jezika, a otac, luteranski svećenik, ujedno je bio i nastavnik teologije na sveučilištima u Hamburgu i Heidelbergu. Kad je Angela imala samo nekoliko tjedana, roditelji su se preselili iz Zapadne Njemačke, koja se ubrzano razvijala iz ratnih ruševina u novu gospodarsku silu, u puno nerazvijeniji DDR.

image
Na kampiranju 1973.
Bernd Gurlt

U to doba vlast u Istočnoj Njemačkoj već je u potpunosti preuzeo SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands ili Jedinstvena socijalistička partija), koji je provodio marksističko-lenjinističku doktrinu izgradnje "novog čovjeka", koji neće biti pod utjecajem građanske ideologije i religije. U takvim okolnostima Horst Kasner postao je župnik u selu Quitzov u kojem je živjelo 356 stanovnika. No, unatoč istočnonjemačkom komunističkom režimu, koji je blisko surađivao sa Sovjetskim Savezom, Kasnerima nije bilo loše jer novi pastor se s obitelji smjestio u župnom dvoru, imali su vrt u kojem su uzgajali povrće i dvije koze. Bio je to relativno pristojan život u provinciji.

image
Angela Merkel 1991.
Oliver Berg

Puno je važnija bila politika koju je zagovarao otac Angele Merkel. Iako su komunisti opisivali religiju kao opijum za narod, ipak su pokušavali naći saveznike u Crkvi, a Kasner je spadao među evangeličke svećenike koji su nastojali održavati dobre odnose s vlastima. Dobio je nadimak "Crveni Kasner", iako nema dokaza da je špijunirao za tajnu službu Stasi. Međutim, zalagao se za konstruktivan odnos crkvenih i državnih vlasti u DDR-u, što je njegovoj obitelji osiguralo privilegije poput toga da su imali dva automobila. Poslije tri godine u Quitzowu premješten je u mjesto Templin, udaljeno 80-ak kilometara od Berlina, gdje su u idućim godinama odrastali Angela, njezin mlađi brat Marcus i sestra Irene. To je šumovit kraj s puno jezera, i Angela Merkel je ponekad pričala kako je imala lijepo djetinjstvo. Ali, otkrila je i nepoznat podatak, da je bila motorički slabija od druge djece i sve do dvanaeste godine nije se znala normalno spustiti po stepenicama ili niz brijeg, nego bi najprije vizualizirala put, i tek potom napravila prvi korak.

Kada je imala sedam godina dogodile su se dvije važne stvari u njezinu životu - 13. kolovoza 1961. istočnonjemačke vlasti podigle su Berlinski zid, a ubrzo nakon toga krenula je u školu.

image
Merkel u svom uredu u Bonnu 1991.
Sven Simon

Tijekom školovanja bila je dobra učenica, recimo Siegfried Kinzel, koji je predavao fiziku, opisao ju je kao "idealnu učenicu, samopouzdanu, ali ne i štrebericu". Međutim, kada se radilo o karakteru Angele Merkel, sjećao se profesor Kinzel, "nikada nije mogla biti opuštena" i "bila je oličenje osobe koja se u svakom trenutku kontrolira i sabrana je". Ukratko, i kao djevojčica bila je slična kao nakon što je ušla u politiku, tri desetljeća kasnije - staložena i rijetko opuštena. U devetom razredu, koji je pohađala 1970., plasirala se na državno natjecanje u matematici, a te godine pobijedila je i na Olimpijadi ruskog jezika. Ruski je dobro naučila u razgovorima sa sovjetskim vojnicima koji su bili stacionirani u Templinu i okolici i, zahvaljujući tome, otputovala je u Moskvu na Međunarodnu olimpijadu ruskog jezika. Tamo je kupila prvu gramofonsku ploču, singlicu Beatlesa "We all live in a yellow submarine".

Perilica rublja i prezime

Nakon što je maturirala 1973., otišla je u Leipzig na petogodišnji studij fizike na prestižnom Sveučilištu Karla Marxa. Imala je devetnaest godina kada je napustila obitelj i počela samostalan život. Ali to nije bila jedina velika promjena u njezinu životu. Tijekom studija Angela Kasner postat će Angela Merkel. Sa svojim prvim suprugom Ulrichom Merkelom Angela se upoznala 1974. godine tijekom sastanka razmjene mladih studenata fizike koji su u DDR stigli iz Moskve i Lenjingrada. Počeli su zajedno živjeti 1976., a već sljedeće godine su se vjenčali u crkvi u Templinu. Nakon završetka studija preselili su se u Berlin, unajmivši mali stan u blizini Belinskog zida. Brak je prilično brzo puknuo. Godine 1981. par se razdvojio, a 1982. su podnijeli zahtjev za službeni razvod. U jednom od svojih intervjua o svom prvom braku rekla je otprilike ovako: "Od prvog supruga dobila sam perilicu rublja i prezime Merkel."

image
Merkel u nuklearnoj elektrani
Stefan Hesse

Urlich Merkel se kasnije ponovno oženio i ima sina, a živi u Dresdenu i glasa za Zelene. Kada su ga novinari pitali može li zamisliti situaciju u kojoj se njihov brak nije raspao, dao je ironičan odgovor: "Da smo danas još uvijek zajedno, u najboljem slučaju bio bih Angelin tjelesni čuvar."

U Leipzigu je Angela Merkel slovila kao marljiva studentica, premda je kasnije priznala da joj nije dobro išla eksperimentalna fizika. Unatoč svemu diplomirala je uglavnom s visokim ocjenama, osim u jednom predmetu: tjelesnom odgoju, gdje je čak pala u trčanju na 100 metara pa je morala ponoviti ispit. To, ipak, nije bila prepreka da se kao diplomirana fizičarka zaposli u berlinskoj Akademiji znanosti, gdje je provela dvanaest godina, do 1990. Svakodnevno je na posao stizala već u 7.15, što je navika koju je zadržala i kao ministrica pa premijerka, na užas svojih suradnika.

image
Schaeuble i Merkel
Wolfgang Kumm

Znanstvena karijera Angele Merkel nije bila osobito uspješna. Neki tadašnji suradnici su opisali da je "vegetirala bez iluzija, a strast bi se pojavila samo u vezi s usamljeničkim biciklističkim turama po Brandeburgu". U stvarnosti, Angela Merkel je nakon fakulteta željela dobiti posao znanstvene asistentice na Visokoj tehničkoj školi u Tirginiji, ali nije prošla, zbog, tada, uobičajenog razloga.

U jednom trenutku prišla su joj dva suradnika službe sigurnosti i otvoreno ponudili suradnju, ali izvukla se riječima kako je po naravi brbljava i da sve tajne odmah ispriča suprugu. Ostavili su je na miru, ali od posla na Visokoj školi nije bilo ništa, i tako je završila u Središnjem institutu za fizikalnu kemiju u sklopu Akademije znanosti, kao jedna od 1369 tamošnjih znanstvenika.

image
Angela Merkel
Eric Feferberg

Angela Merkel je povremeno izjavljivala da je s vremena na vrijeme pomišljala na iseljenje iz DDR-a. Vlasti su joj dozvolile da 1986. otputuje u Zapadnu Njemačku, na svadbu sestrične. Posjetila je Hamburg, a odatle otišla u Konstanz i Karlshrue, gdje se susrela s jednim profesorom koji je prebjegao iz DDR-a, a potom se vratila u Berlin. Jednostavno, nije bila disident.

image
Merkel i Obama
Uli Deck

Isto tako, Angela Merkel nije pripadala aktivistima iz ranih dana koji su utrli put mirnoj revoluciji u Istočnoj Njemačkoj, koja je srušila ortodoksni komunistički režim Ericha Honeckera. Politički se aktivirala punih šest tjedana nakon rušenja Berlinskog zida, nekoliko tjedana prije Božića 1989., kada je odlučila sudjelovati u Demokratskom uzletu (Demokratischer Aufbruch, DA), građanskom pokretu za demokratizaciju. Do tada komunistički sustav već se urušio, u studenome je u Leipzigu prosvjedovalo 250.000 građana, a još stotine tisuća u drugim gradovima. Situacija je mjesecima bila užarena i postojala je realna opasnost da režim na prosvjednike pošalje policiju i vojsku. Unatoč tome, otpor je rastao i režim je kolabirao. Angeli Merkel je bilo drago, no kako je kasnije priznala, u jesen 1989. ona još nije razmišljala da je moguće ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke. Njezin otac bio je još zadrtiji: Erich Kasner se protivio ujedinjenju, zbog čega je kasnije često doživljavao kritike.

Obična suradnica

U prosincu se pojavila u sjedištu Demokratskog uzleta i sa svojim šefom Klausom Ulbrichtom odlučila pristupiti nekoj političkoj stranci. On se odlučio učlaniti u SPD i čak su otišli na skup socijaldemokrata koji se održao u jednoj crkvi u Treptowu na jugoistoku Berlina. Ulbricht se politički angažirao i kasnije postao gradonačelnik gradića Köpenicka (koji je od 2001. berlinski okrug Treptow-Köpenick), a Angela Merkel je angažman potražila kroz DA. Osamdesetak osnivača Demokratskog uzleta bili su među pokretačima antikomunističkog revolta, a već u prosincu 1989. DA je održala kongres i postala stranka. U programu DA zahtijevala se demokratizacija, pravo na mogućnost ujedinjenja, a jaka je bila i ekološka komponenta.

image
Merkel na Europskom prvenstvu 2012.
Fabrice Coffrini

Angela Merkel je pristupila nakon spomenutog kongresa i brzo napredovala od obične suradnice, preko predstavnice za odnose s medijima, do članice predsjedništva. Kao nekada u školi, bila je marljiva, ali njezina stranka se našla u problemima. Naime, u ožujku 1990. bili su zakazani višestranački izbori u DDR-u, da bi samo nekoliko dana ranije otkriveno da je čelnik DA, odvjetnik Wolfgang Schnur, u prošlosti bio suradnik Stasija. DA je bio uništen, na izborima su osvojili svega 0,2 posto glasova, a Angela Merkel je razmišljala o povratku na posao, u Akademiju znanosti.

image
Putin i Merkel
Pedro Ugarte

Pobijedio je istočnonjemački CDU predvođen Lotharom de Maizièreom, ali bilo je poznato da se on ne slaže s Helmutom Kohlom, njemačkim kancelarom i liderom "pravog" CDU. Kohl je zagovarao ujedinjenje, čemu se protivio de Maizière, kojem su poznanici preporučili Angelu Merkel, kao "kći lijevog pastora", kao zamjenicu vladina predstavnika za odnose s javnošću. Ubrzo se iskazala na novom poslu, hvalili su je Weltov berlinski dopisnik Detlev Ahlers, ali i komunistički dnevnik Neues Deutschland, kao "najbolji službeni izvor u Istočnom Belinu". Ali bila je to kratkotrajna vlada jer Njemačka je ujedinjena već 3. listopada 1990. Istovremeno su u DA odlučili kolektivno pristupiti CDU, a Angela Merkel je vodila skupinu za rad i socijalna pitanja. Kandidirala se i za vodstvo DA, ali je ispala u prvom krugu. U zapadni CDU je ušla u kolovozu 1990., a već dva mjeseca kasnije, dobila je mjesto ministra-savjetnika u Uredu za medije i informacije savezne njemačke vlade, gdje su trebali kadrove s Istoka. Istovremeno je u izbornoj jedinici Mecklenburg-Vorpommern bila na CDU-ovoj listi za Bundestag. Njezin politički zaštitnik bio je Günther Krause, blizak Kohlov suradnik. Uspjela je i 20. prosinca 1990. postala članica nacionalnog parlamenta, ali toga dana nije mogla ni slutiti da će za samo nekoliko tjedana postati savezna ministrica za pitanja žena i mladeži.

image
Merkel jede haringu
-

To je postala zahvaljujući Helmutu Kohlu koji je smatrao da vlada mora odražavati regionalni sastav Savezne Republike Njemačke. Prije izbora Angela Merkel je inicirala prvi razgovor s Kohlom, koji je u to vrijeme tragao za kandidatima iz bivšeg DDR-a, a želio je povećati i broj žena u njemačkoj vlasti. U kratkom razmaku susreli su se dva puta, a Kohl je, bez njezina znanja, zatražio od tajne službe njezin dosje. Kada je vidio da unutra nema mrlja, 18. siječnja 1991. proglasio je Angelu Merkel ministricom u svojoj vladi.

Njezin je politički uspon bio nevjerojatno brz, ali donio joj je i nadimak "Kohlova curica". Mediji su joj predbacivali da se loše odjeva, da se "ne ponaša ministarski" pa i da "puši u javnosti". To ju je ljutilo, ali s druge strane, nije se mogla potužiti na manjak pozornosti. Međutim, unutar CDU još uvijek nije imala stvarnu moć, što se vidjelo kada je potkraj 1991. doživjela poraz na unutarstranačkim izborima u Brandenburgu, svojoj izbornoj bazi.

image
Merkel i Hollande
Mustafa Yalcin

Taj poraz ipak nije utjecao na njezinu političku karijeru. Samo nekoliko tjedana kasnije kandidirala se na stranačkom kongresu u Dresdenu za zamjenicu predsjednika CDU. Postala je Kohlova zamjenica, iako u stvarnosti nije imala prevelik utjecaj jer je on vladao čvrstom rukom. Zbog toga je prilično iznenađenje izazvalo njezino imenovanje ministricom okoliša poslije izbora 1994., jer se nikada nije bavila ovim područjem, koje u Njemačkoj ima veliku političku važnost. Međutim, već 1995. uspješno je organizirala Summit UN-a o klimi, koji je održan u Berlinu, i uspjela uskladiti stajalište predstavnika 130 država. U iduće tri godine etablirala se kao najvažnija političarka u stranci kojom su oduvijek vladali muškarci, a novi uspon uslijedio je u studenome 1998., iako je nešto ranije CDU poražen na izborima od SPD-a na čelu s Gerhardom Schröderom.

Na kongresu CDU u Bonnu, čelnik frakcije CDU/CSU Wolfgang Schauble predložio ju je za glavnu tajnicu stranke i izabrana je uvjerljivom većinom. Schauble nije bio u dobrim odnosima s Kohlom i mislio je da će moći manipulirati Merkelovom, a to se ubrzo pokazalo kao ogromna pogreška ovog utjecajnog političara.

image
Merkel i Theresa May
Michael Kappeler

U idućih 12 mjeseci CDU je trijumfirao na izborima u nekoliko njemačkih saveznih država, kao i izborima za Europski parlament. Onda je 5. studenoga 1999. izbila afera koja je pokopala karijeru Helmuta Kohla. Otkriveno je da je CDU financiran iz tajnih fondova s milijun maraka, što je Kohl odbacio, da bi u prosincu konačno javno priznao da se stranka financirala na zakonski nedozvoljen način, pri čemu je on preuzeo 1,5 do 2 milijuna maraka.

Skandal je doslovno paralizirao CDU, a onda je potpuno neočekivano na scenu stupila Angela Merkel. Ona je 22. prosinca 1999. u FAZ-u objavila članak u kojem je poručila da je Kohlovo vrijeme nepovratno prošlo. "Stranka sada mora naučiti trčati, mora steći hrabrost da u budućnosti ulazi u bitke s političkim protivnicima i bez svojega staroga kljuseta (kako je Kohl sebe nazivao, op.a.). Mora učiniti ono što čine pubertetlije - odlijepiti se od roditeljskog doma, krenuti vlastitim putem", napisala je Angela Merkel i pozvala CDU da se distancira od Helmuta Kohla.

On joj ovo nikada nije oprostio. "Angela Merkel nema pojma ni o čemu. Gospođa Merkel ne zna čak pravilno koristiti nož i vilicu", rekao je Kohl 2014. novinarima Spiegela u opsežnoj autobiografiji.

Fantom iz opere

To je shvatila i CDU-ova baza i na stranačkim izborima 10. travnja 2000., Angela Merkel je izabrana za predsjednicu Kršćansko-demokratske unije, s podrškom 897 od ukupno 935 delegata. "Je li ona žena koja raščišćava ruševine ili spasiteljica?" glasio je naslov-pitanje u Tageszeitungu.

Odgovor je uslijedio dvije godine kasnije. Pokazalo se da su problemi preduboki. Na parlamentarnim izborima 2002. nije dobila dovoljnu potporu unutar vlastite stranke, a niti potporu sestrinske stranke bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) te se kao vođa oporbe nametnuo lider CSU Edmund Stoiber. U srazu sa socijaldemokratskim kandidatom i tadašnjim kancelarom Gerhardom Schröderom, Stoiber je izgubio izbore, i ona se tek nakon spomenutog izbornog poraza nametnula kao istinska predvodnica oporbe.

image
Merkel i Xi Jinping
Michael Kappeler

Na mjestu lidera oporbe zalagala se za reformu njemačkoga gospodarstva i zakonodavstva kojim bi se poslodavcima omogućilo da lakše otpuštaju radnike te povećaju broj radnih sati u tjednu. Istovremeno zalagala se za smanjenje socijalnih prava, a sve u cilju povećanja konkurentnosti njemačkoga gospodarstva. Tražila je i jačanje njemačko-američkih veza te je u proljeće 2003., unatoč suprotnom stavu javnosti u Njemačkoj, podržala američku invaziju na Irak, što je izazvalo kritike i etikete da je američka poslušnica.

Onda je 2005. koalicija CDU i CSU imenovala Angelu Merkel za svog kandidata za kancelarsko mjesto na parlamentarnim izborima iste te godine 18. rujna. Koalicija kojoj je Merkel bila na čelu odnijela je tijesnu pobjedu osvojivši 35,3% glasova, dok je koalicija socijaldemokrata i zelenih dobila 34,2% glasova. U prvi mah obje su koalicije proglasile pobjedu na izborima, a nakon tri tjedna pregovora dogovorena je velika koalicija CDU, CSU i SPD-a, a na mjesto kancelara Njemačke prvi put u povijesti došla je žena. U svom prvom obraćanju javnosti s mjesta kancelara (30. studenoga 2005.) objavila je da su njezini glavni ciljevi unapređenje njemačkoga gospodarstva i smanjenje broja nezaposlenih. Nakon prvih sto dana provedenih na kancelarskom mjestu anketa je pokazala da Merkel ima najveći postotak potpore javnosti otkako se (od 1949.) takva anketa provodi.

image
Merkel i Trump
Ralf Hirschberger

Na parlamentarnim izborima 2009. godine izabrana je drugi put za njemačku kancelarku, pobijedivši sa svojim CDU-om SPD s kojim je do tada bila u tzv. velikoj koaliciji. Koalicijski partner u novoj vladi su joj liberali FDP.

U međuvremenu se drugi put udala, sada za Joachima Sauera, diskretnog kvantnog kemičara koji mrzi javne nastupe. Vjenčali su se u Berlinu 30. 12. 1998., a o tome nisu obavijestili niti roditelje. Sauer je sin slastičara, rođen 1949., i iz prijašnjeg braka ima dvojicu sinova. Veliki je ljubitelj opere, ali kako ne voli javnost, u medijima je prozvan "Fantomom iz opere". Njih dvoje povezuje i strast prema planinarenju, a često su vikende provodili u obiteljskoj vikendici u blizini Templina. Iako su u braku više od dva desetljeća, samo nekoliko puta su govorili o tome kako žive kada su sami, pa se zna da on radi dobre kolače, a ona "priprema odličnu pečenu gusku s krumpirima".

image
Angela Merkel
Monika Skolimowska

Trijumfirala je na izborima za Bundestag 2013., a onda 2017. i četvrti put zaredom. Prije prošlih izbora u Njemačkoj Angela Merkel je dugo razmišljala o ponovnoj kandidaturi. Imala je dobre razloge za to. Ljeto 2015. bilo je prekretnica jer ju je milijun izbjeglica gotovo koštalo kancelarskog položaja, a izbjeglička kriza je snažno potresla njezinu stranku.

Ono što je dovelo do njezine konačne odluke za četvrti mandat moglo se objasniti političkim okolnostima izvan Njemačke. Donald Trump na vlasti u SAD-u, Brexit, kriza EU, desničarski populizam koji je rastao i u Njemačkoj, Putin, Erdoğan - za mnoge je Angela Merkel bila sigurna luka u ovo nemirno doba. Kao protestantkinja je osjećala obvezu da ostane čvrsta i ne pobjegne glavom bez obzira kada se pojave izazovi. I pobijedila je četvrti put.

image
U Elizejskoj palači
Daniel Pier

To je bilo više nego dovoljno. Sada se sa scene povlači najvažnija europska državnica u 21. stoljeću, i došlo je vrijeme za nova lica u njemačkoj politici.

Kći profesorice i svećenika

(17. srpnja 1954.) Rođena je djevojčica koja je dobila ime Angela Dorothea. Roditelji djevojke bili su obrazovani ljudi: majka Herlind bila je učiteljica engleskog i latinskog jezika, a otac Horst Kasner luteranski svećenik i nastavnik teologije.

Život u vrtu s dvije koze

(Kolovoz 1954.) Obitelj se seli u DDR jer Horst Kasner postaje župnik u selu Quitzov u kojem je živjelo 356 stanovnika. Novi pastor se s obitelji smjestio u župnom dvoru, imali su vrt u kojem su uzgajali povrće i dvije koze.

Bliže Berlinu

(1957.) Poslije tri godine u Quitzowu premješten je u mjesto Templin, udaljeno 80-ak kilometara od Berlina, gdje su u idućim godinama odrastali Angela, njezin mlađi brat Marcus i sestra Irene.

Diže se berlinski zid, Angela kreće u školu

(Ljeto/jesen 1961.) Kada je Angela Kasner imala sedam godina, dogodile su se dvije važne stvari u njezinu životu - 13. kolovoza 1961. istočnonjemačke vlasti podigle su Berlinski zid, a ubrzo nakon toga krenula je u školu.

Beatlesi, njena prva gramofonska ploča

(1970.) U devetom razredu plasirala se na državno natjecanje u matematici, a te godine pobijedila je i na Olimpijadi ruskog jezika. Otputovala je u Moskvu na Međunarodnu olimpijadu ruskog jezika, i tada je kupila prvu gramofonsku ploču, singlicu Beatlesa "We all live in a yellow submarine".

Fizika na Sveučilištu Karl Marx

(1973.) Odlazi u Leipzig na petogodišnji studij fizike na prestižnom Sveučilištu Karla Marxa. Imala je devetnaest godina kada je napustila obitelj i počela samostalan život.

Kratki brak s fizičarom

(1977.) Udala se za fizičara Ulricha Merkela. Nakon završetka studija preselili su se u Berlin, unajmivši mali stan u blizini Belinskog zida, no razveli su se 1981. Međutim, odlučila je zadržati prezime po kojem je svi znaju - Merkel.

12 godina u berlinskoj Akademiji

(1978.) Nakon fakulteta željela je dobiti posao znanstvene asistentice na Visokoj tehničkoj školi u Tirginiji, ali nije prošla jer se izvukla od suradnje sa Stasijem. Kao diplomirana fizičarka zaposlila se u berlinskoj Akademiji znanosti, gdje je provela dvanaest godina, do 1990.

Prvi put na Zapadu

(1986.) Vlasti su joj dozvolile da 1986. otputuje u Zapadnu Njemačku, na svadbu sestrične. Posjetila je Hamburg, a odatle otišla u Konstanz i Karlshrue, gdje se susrela s jednim profesorom koji je prebjegao iz DDR-a, a zatim se vratila u Berlin, iako je mogla ostati na Zapadu.

Ulazak u politiku

(1989.) Nekoliko tjedana prije Božića 1989., odlučuje se priključiti Demokratskom uzletu (Demokratischer Aufbruch, DA), građanskom pokretu za demokratizaciju. To znači njezin ulazak u politiku.

Strelovit uspon u CDU

(Ožujak - listopad 1990.) Poslije izbora u DDR-u, "kći lijevog pastora" postaje zamjenica vladinog predstavnika za odnose s javnošću. U zapadni CDU je ušla u kolovozu 1990., a već dva mjeseca kasnije dobila je mjesto ministra-savjetnika u vladinu uredu za medije i informacije, tada već ujedinjene Njemačke.

"Kohlova curica"

(Prosinac 1990.) Upoznaje Helmuta Kohla, 20. prosinca 1990. postaje članica nacionalnog parlamenta, a za samo nekoliko tjedana i savezna ministrica za pitanja žena i mladeži. Dobiva nadimak "Kohlova curica".

Prvi put ministrica

(1994. - 1995.) Postaje ministrica zaštite okoliša, a ubrzo i glavna tajnica CDU, i tako najvažnija osoba u stranci nakon Kohla i Wolfganga Schaublea.

Odricanje od Kohla

(1999.) CDU potresa financijski skandal, zbog kojeg odlazi Kohl, a uskoro i Schauble. Angela Merkel ih se javno odriče i 10. travnja 2000. postaje predsjednica Kršćansko-demokratske unije.

Konačno kancelarka

(18. rujna 2005.) Koalicija kojoj je Angela Merkel bila na čelu odnijela je tijesnu pobjedu osvojivši 35,3% glasova, dok je koalicija socijaldemokrata i zelenih dobila 34,2% glasova. Nakon tri tjedna pregovora dogovorena je velika koalicija CDU, CSU i SPD-a, a na mjesto kancelara Njemačke prvi put u povijesti došla je žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:21