NOVI SPORAZUM

Završili razgovori u Beču o iranskom nuklearnom sporazumu, tekst je gotov

Strane žele riješiti pitanje ukidanja sankcija Iranu u zamjenu za novo uvođenje restrikcija na nuklearni program
 Askin Kiyagan/Anadolu Agency Via Afp

Razgovori u Beču o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma završili su u ponedjeljak, a diplomati uključenih zemalja vraćaju se u svoje zemlje s prijedlogom teksta novog sporazuma za koji se nadaju da će spriječiti Teheran u razvoju nuklearnog naoružanja.

"Može se reći ‘da‘ ili ‘ne‘" na tekst, rekao je predstavnik EU-a u Beču, dodajući da ništa nije ostalo o čemu bi se moglo pregovarati i opisujući tekst kao "vrlo dobar kompromis za sve strane".

Očekuje se da će uključene zemlje - Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD - odgovoriti u roku od nekoliko tjedana, dodao je diplomat.

Strane žele riješiti pitanje ukidanja sankcija Iranu u zamjenu za novo uvođenje restrikcija na nuklearni program toj zemlji.

Godine 2015. dogovoren je iranski nuklearni sporazum, ali je on propao kada je tadašnji predsjednik Donald Trump 2018. iz njega povukao SAD.

Otada, Iran nastavlja s obogaćivanjem uranija što budi strahove da je blizu da proizvede nuklearno oružje. Teheran uporno tvrdi da mu je jedina namjera koristiti nuklearnu energiju za miroljubive svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:18