"DAN SLOBODE"

Završio jedan od najdužih lockdowna: Sydney otvorio pubove, restorane i teretane za sve koji su primili dvije doze cjepiva

Početkom lipnja zatvorene su škole, trgovački centri, pubovi i frizerski saloni zbog pojačanog broja slučajeva
Sydney od ponedjeljka uživa u kraju lockdowna
 Steven Saphore/Afp/Profimedia

Završio je jedan od najdužih lockdowna zbog delta varijante koronavirusa na svijetu. Kafići, restorani, teretane, saloni za uljepšavanje, trgovački centri i knjižnice u Sydneyju otvorili su vrata nakon 107 dana zatvorenosti.

Savezna država na jugu Australije, Novi Južni Wales, u kojoj se nalazi Sydney, ušla je u lockdown početkom lipnja zbog povećanog broja slučajeva zaraze delta varijantom covida-19. Stanovnici nisu smjeli nikuda, pa ni u kućne posjete u radijusu većem od pet kilometara od adrese prebivališta.

Za mnoge je to značilo da svoju rodbinu i prijatelje nisu mogli mjesecima vidjeti uživo. Situacija je bila bolja u Zapadnoj Australiji i Queenslandu, koji su zatvorili svoje savezne granice putnicima iz država s većim brojem slučajeva.

Iako je zaraza u Queenslandu puno manja, svega nekoliko slučajeva dnevno, ondje je i dvostruka procijepljenost na tek 52 posto. Zbog toga postoji zabrinutost da bi se otvaranjem unutardržavnih granica otvorila i mogućnost povećanja broja slučajeva.

Glavni grad Australije, Canberra, iz lockdowna izlazi u petak, dok je situacija u Melbourneu nešto drugačija. Ondje je prosjek novih slučajeva oko 1500, a nadaju se da će iz lockdowna svejedno izaći krajem listopada.

Iduća otvaranja u Sydneyju odnose se na urede, u koje se trebaju vratiti za dva tjedna.

Sve se to ne odnosi na necijepljene građane, koji u lockdownu ostaju do prvog prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:32