KEŠ IZ KATARA

Zbilja, kakvo mito!? Dok Kaili poriče da je primala novac od Katara, policija objavila fotografiju zaplijenjenih eura

Neposredno prije Svjetskog prvenstva, Kaili je sama otputovala u Katar...

Eva Kaili

 Profimedia/Afp

Ovo je novac za koji belgijska policija tvrdi da je neimenovana ‘Zaljevska država‘ - za koju se mnogi smatraju da je Katar, koristila za podmićivanje dužnosnika EU-a.

Policajci kažu da je 1,3 milijuna funti zaplijenjeno s tri različite lokacije tijekom vikenda, uključujući 500.000 funti koje su pronađene u kući jednog osumnjičenika, 130.000 funti u stanu drugog i 650.000 funti u kovčegu u hotelskoj sobi u Bruxellesu.

Eva Kaili (44), potpredsjednica Europskog parlamenta, navodno je primila barem dio tog novca zajedno sa svojim partnerom Francescom Giorgijem (35). Njih dvoje su među četvero uhićenih i optuženih za pranje novca, korupciju i sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji.

image

Fotografija zaplijenjenog novca iz stanova Antonia Panzerija i Eve Kaili kao i iz hotelske sobe njezinog oca, a koju je objavila belgijska policija 13.12.2022.

Handout/Afp

Prijavljeno je da je Kailin otac nosio aktovku sa 650.000 funti u novčanicama prije nego što su ga zaustavili istražitelji koji su izlazili iz hotela Sofitel u glavnom gradu Belgije.

Bio je to trenutak koji je omogućio Kaili skidanje prava na diplomatski imunitet i pretraživanje njezinog doma gdje su navodno pronašli ‘dragocjenosti‘ i više ‘vrećica novčanica‘, piše belgijski list Le Soir.

Još 500.000 funti pronađeno u kući Piera Antonia Panzerija, jednog od četvorice uhićenih i optuženih tijekom vikenda, bivšeg talijanskog zastupnika u Europskom parlamentu povezanog s brojnim visokim dužnosnicima EU-a koji sada vodi think-tank za ljudska prava.

image
Eric Vidal/Afp

Četvrti uhićen navodno je Niccolò Figa-Talamanca, koji vodi lobističku skupinu pod nazivom ‘Nema mira bez pravde‘.

Kaili je putem svog odvjetnika porekla krivnju i rekla da ‘nema nikakve veze s podmićivanjem‘.

Katar - koji nije javno imenovan kao upletena država, ali je optužen u belgijskim medijima - zanijekao je umiješanost.

‘Država Katar kategorički odbacuje sve pokušaje povezivanja s optužbama za nedolično ponašanje‘, priopćila je katarska misija pri EU.

image
Str/Afp

Svo četvero uhićenih sutra bi trebalo izaći pred sud na saslušanje za jamčevinu.

Još dvije osobe su uhićene i ispitane, ali nisu optužene. Pretpostavlja se da je riječ o supruzi Panzerija, uhićenog u Belgiji, i njihovoj kćeri.

U izvodima njihovih uhidbenih naloga stoji da su sudjelovali u Panzerinim aktivnostima i transportu darova, te da su Panzeri i njegova supruga koristili kreditnu karticu NN osobe koju su zvali ‘geant‘, odnosno div.

Odvjetnik koji zastupa obitelj u Italiji rekao je da su Panzerijeva supruga i kći zanijekale bilo kakvu umiješanost na saslušanju u Italiji u subotu, a on je odbio komentirati meritum slučaja jer nije dobio puni europski uhidbeni nalog.

Očekuje se da će talijanski sud sljedeći tjedan odlučiti hoće li njegova supruga i kći biti predane Belgiji.

Skupina je optužena da je uzela novac i druge darove u zamjenu za pokušaj preusmjeravanja rasprava u Europskom parlamentu u korist Katara.

Uz golemu svotu novca, istražitelji su zaplijenili i laptope i mobitele te naredili zamrzavanje informatičkih resursa 10 parlamentarnih djelatnika kako bi spriječili nestanak podataka. Pretrage su obavljene i u Italiji.

image

Eva Kaili

Agenturfoto/Imago Stock&people/Profimedia/Agenturfoto/imago Stock&people/profimedia

U tjeralicama izdanim u Italiji postoje i navodi o uplatama iz Maroka.

Neposredno prije Svjetskog prvenstva, Kaili je sama otputovala u Katar - nakon što je većem izaslanstvu EU-a rečeno da ne dolazi - gdje je pohvalila njihove pripreme za nogometno natjecanje.

Tijekom rasprave 24. studenoga o prijedlogu za osudu postupanja Katara prema radnicima migrantima, ustala je i pohvalila njihov napredak nakon što su dobili domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022.

A prije samo 10 dana pojavila se kako bi glasala za slabljenje viznih pravila za visokorangirane Katarce unatoč tome što nije bila članica relevantnog odbora.

Povratna reakcija je bila brza. Tijekom vikenda, Kaili je lišena odgovornosti potpredsjednice, izbačena iz svoje stranke i u Grčkoj i u Bruxellesu, a grčki tužitelji su zamrznuli njezinu imovinu.

Danas je smijenjena s mjesta potpredsjednice u glasovanju 625 prema 1, dok su se kolege političari distancirali od nje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:54