TAJLAND

ZBOG AVANTURE NA PUČINI PRIJETI IM SMRTNA KAZNA Živjeli na platformi u međunarodnim vodama: 'Taj bespravni objekt udara na naš suverenitet'

 
 Screenshot/YouTube / Facebook

Amerikancu i njegovoj djevojci prijeti smrtna kazna jer su optuženi za gradnju ‘morskog doma’ nedaleko od tajlandske obale. Chad Elwartowski i Supranee Thepdet navodno su u bijegu i skrivaju se otkako ih je tajlandska mornarica optužila za prijetnju državnom suverenitetu.

Njihov dom, koji je fiksiran na 20 metara visokoj platformi, nalazi se oko 19 kilometara od obale Phuketa. Elwartowski tvrdi da je kućica udaljena gotovo 21 km od obale i prema tome ne spada pod jurisdikciju Tajlanda, piše BBC.

- Mornarica je pronašla betonsko postolje kako pluta u moru, ali nikoga nije bilo na njemu. U dogovoru s lokalnim vlastima smislit ćemo iduće korake - rekao je šef policije Nikorn Somsuk.

Iz mornarice su naglasili da par nije ni zatražio nikakve dozvole za gradnju doma. Ako ih proglase krivima za ugrožavanje suvereniteta države, prijeti im kazna od doživotnog zatvora do smrtne kazne.

Što su zapravo učinili?

Elwartowski je radio kao programski inženjer za američku vojsku prije nego što je počeo ulagati u virtualnu valutu Bitcoin. Par se priključio takozvanom ‘seasteading’ pokretu koji promiče izgradnju platformi i domova u međunarodnim vodama gdje stanovnici tih plutajućih domova ne bi podlijegali zakonima nijedne države. Inicijativa je prvi put pokrenuta 2008. i cilj joj je stvoriti 'velike autonomne oceanske zajednice u kojima će se moći eksperimentirati i inovirati'.

Tajlanđanka i Amerikanac članovi su grupe Ocean Builders, poduzetnika koji prikupljaju sredstva za izgradnju takvih domova. U videu objavljenom u veljači Elwartowski je rekao da zajednica predstavlja mjesto gdje se ‘mogu skupiti ljudi koji vole slobodu i doista biti slobodni’.

Sporna platforma izgrađena je u veljači, no vlasti su je otkrile tek ovaj tjedan. U priopćenju objavljenom na službenoj stranici Ocean Builders stoji da par nije sam izgradio kuću, već da su oni smo podstanari ondje:

- Proveli su nekoliko tjedana na platformi u moru i zabilježili svoju avanturu. Ni na koji način nisu bili uključeni u dizajn doma.

Broj ovakvih zajednica u svijetu nije poznat. Njihov je dom bio prvi dom isključivo za jednu obitelj, no postoje primjeri takozvanih mikronacija. Radi se o samoproglašenim ‘narodima’ koje ne priznaje nijedna vlada, a najpoznatija je Sealand, platforma u Sjevernom moru koja postoji od 1967. Ima vlastitu zastavu, valutu i nogometnu momčad. Nekoliko takvih mikronacija ima i u Australiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:13